Το Ποδή…λαθο

Της Ζωής Καλύβα

Γιάννενα μου Καλησπέρα,

αρκετό καιρό είχαμε να μιλήσουμε,  να σου πω νέα,  παράπονα και σκέψεις πολλές. Λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα, λίγο ο όμορφός σου ουρανός και η καθαρή σου λίμνη (λέμε τώρα, προσπάθειες νομίζω γίνονται;) με υπνώτισαν και δεν γκρίνιαξα για αρκετό καιρό.

Όχι ότι δεν υπήρχαν λόγοι, μην φανταστείς. Πραγματάκια και προβληματάκια πάντα υπάρχουν σε αυτή την όμορφη πόλη, με το ιδιαίτερο κλίμα,  που γίνονται, απλά  όπως ξαναειπώθηκε, λίγο οι διακοπές, λίγο η θάλασσα, τα πολλά ξενύχτια, μετά ήρθε ο δύσκολος μήνας Σεπτέμβριος, με τις πληρωμές (Ρεύμα, Νερό, Τηλεπικοινωνίες, Εφορία, Ενοίκιο, ΕΝΦΙΑ, μακρύς ο κατάλογος! ),  ακολούθησε και ο μελαγχολικός  – άστατος Οκτώβριος με την βροχή και τον ήλιο.

Και να που συναντηθήκαμε τώρα! Καλή μας συνέχεια λοιπόν, με λιγότερη γκρίνια και πολύ ανάπτυξη.

Ναι Γιάννενά μου, μην κλείνεις τα μάτια σου, σε παρακαλώ πολύ, η ανάπτυξη χρειάζεται. Το έχει ανάγκη αυτή η πόλη. ΟΧΙ σκουπίδια, ΟΧΙ διακοπές νερού χωρίς ενημέρωση, ΟΧΙ αναβολή συναυλιών και αλλαγή τοποθεσίας τους, ΝΑΙ στους πολλούς επισκέπτες και τουρίστες (ας είναι καλά το οδικό δίκτυο, αλλά και τα πολλά αεροπλανάκια που ήρθαν και φύγανε γεμάτα κόσμο).

Γιάννενα μου εσύ πρέπει να πηγαίνεις μπροστά. Πολύ μπροστά. Εσύ να κοιτάζεις μπροστά. Νέες ιδέες και να μην φοβάσαι να αλλάζεις, για το καλό. Δες το νέο αεροδρόμιο σου. Και που να ολοκληρωθεί! Υπερδύναμη. Κόσμος πολύς εντυπωσιάστηκε και να τα ταξίδια, να οι επισκέπτες. Πανικός!

Αλλά ας αφήσουμε τα αεροπλάνα σου να πετάνε ήσυχα και ας πάμε στο ποδήλαθο.

Είναι λάθος που μια δύσκολη εβδομάδα δεν έδειξες ενδιαφέρον, για ένα ακόμα μικρό σου στολίδι, τα Ποδήλατα Δημόσιας Χρήσης, του πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Ιωαννιτών. Είναι κρίμα να χάλασες  χρήματα από την μικρή τσεπούλα σου και να μην σε νοιάζει το επιπλέον κόστος.

Τα ποδήλατα που βλέπει ο κόσμος στην Νομαρχία, απέναντι από την Πινακοθήκη κτλ, αυτά που έχουν ένα μπλε-γκρίζο χρώμα πλέον. Αυτά που δεν είναι κάτω από υπόστεγο ή κάποιο στέγαστρο και τα πληγώνει η βροχή. Αυτά που δεν ξέρουμε αν λειτουργούν. Αυτά που κάποιοι συμπολίτες χρησιμοποιούν για τις δουλειές τους, που πήγαιναν τις βόλτες τους, έστω βγάζανε φωτογραφίες και σελφι στην Νομαρχία. Αυτά Γιάννενά μου πρόσεχε μην καταστραφούν.

 

Και αν δεν με πιστεύεις, δες μια φωτογραφία που θα συγκινήσει τον άμεσα ενδιαφερόμενο  ποδηλάτη του ποδήλατου, που σε ένα βράδυ, με πολύ βροχή, θα μετατραπεί σε …ποδήλαθο ή και ποδηλατοπρόβλημα και θα δημιουργήσει απορίες σε όλους του δημότες, που σε αγαπάνε

2018…. Κατακλυσμός Οκτωβρίου, για όποιον θυμάται..

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, Γιάννενά μου. Και από αύριο χαλάει λίγο ο καιρός. Κοίταξε να δεις τι προλαβαίνεις να τακτοποιήσεις, γιατί ο Νοέμβριος  θα κάνει το κρύο του, θα φέρει την ασταμάτητη βροχούλα του, ξέρεις εσύ.

Αλλά να μην σε κουράσω άλλο. Ξέρεις εσύ, σιγά – σιγά θα τα λέμε τα προβλήματα, με γλυκό και όμορφο τρόπο, γιατί σε αγαπάω Γιάννενά μου και δεν θέλω να σε πληγώνω. Είναι που θέλω να είσαι η καλύτερη, η αγαπημένη πόλη όλων, να μας ζηλεύει ο κόσμος όλος. Η πόλη που κοιμόμασταν  και να ξυπνάμε….