Το σκουπίδι

Η νέα στήλη της Ζωής Καλύβα

Γιάννενα μου, τελικά το έχω βγάλει το συμπέρασμά μου. Είμαι πολύ παράξενη. Εκνευρίζομαι πολύ εύκολα  τον τελευταίο καιρό και μάλλον φταίει η ηλικία μου. Μάλλον έχω παρα ωριμάσει. Υπερβολικά. Χτες εκνευρίστηκα πάρα πολύ με μια ηλικιωμένη κυρία. Έγινε ένα συμβάν. Περνούσα από ένα δρόμο  (σε στενάκι πίσω από το γήπεδο) και μια ηλικιωμένη κυρία, από αυτές με τα μαύρα ρούχα, τον καθιερωμένο κλασικό κότσο με τα μαύρα τσιμπιδάκια στα λευκά μαλλάκια της, πέταξε με χάρη αθλήτριας σφαιροβολίας την σακούλα από γνωστή αλυσίδα σουπερ μάρκετ, με περιεχόμενο μολυσματικό, στον πράσινο ανοιχτό κάδο.

Όχι στον μπλε, ευτυχώς, αλλά στον πράσινο. Μετά από την ρήψη, έτριψε με κατσούφιασμα το χέρι της, που μάλλον την πόνεσε και χωρίς να κοιτάξει αριστερά ή δεξιά, μπήκε μέσα στο σπίτι της. Ούτε εκτελεστής δεν θα τα κατάφερνε τόσο καλά. Έμεινα ακίνητη για ένα λεπτάκι, γιατί με εντυπωσίασε το συμβάν, αφού εγώ δεν βρίσκω στόχο όταν είναι να πετάξω ένα χαρτάκι τόσο δα………………  στον τεράστιο κάδο στο δωμάτιό μου.

Αλλά εκνευρίστηκα. Αν έβρισκε στόχο πάνω μου; Αν… αν…. αν;;;;; Το συμπέρασμά μου είναι ότι έφταιγε ο κάδος τελικά. Και πολλά ερωτήματα σχηματίστηκαν.

  1. Γιατί να είναι ανοιχτός ο κάδος;
  2. Δεν θυμάμαι… είχε καπάκι ο κάδος;
  3. Τα παιδιά της κυρίας που είναι να της κατεβάσουνε τα σκουπίδια; ή το κάνει για άσκηση;

Στο 1, φταίμε όλοι μας. Ακόμα και εγώ. Εκεί κάτω στην Αρχ. Μακαρίου  επί Γεωργίου Μάκη που μένω πόσες φορές έχω δει τους κάδους τους πράσινους ανοιχτούς;;; Κάποιες φορές το κλείνω το καπάκι, αλλά κάποιες φορές, είναι τόσο γεμάτοι που είτε το αφήσεις είτε το κλείσεις από το σκουπιδομάνι δεν φαίνεται και ο κάδος κάποιες φορές. Άρα….. θα πρέπει να κλείνω κανένα καπάκι και εγώ που και που… έτσι δεν θα μοιάζει ο κάδος με μπασκέτα.

Στο 2, κάποιος άλλος φταίει που δεν έχουνε κάποιοι κάδοι καπάκι. Ποιος είναι αυτός που τους ελέγχει; Υπάρχει  άτομο με την συγκεκριμένη αρμοδιότητα; Να γίνεται άμεση αντικατάσταση. Αλλά και πόσες φορές σε μια γειτονιά να αλλάξεις τους κάδους, όταν κάποιοι τους χαλάνε για την πλάκα τους; Άρα πάλι εμείς φταίμε.

Στο 3, δεν υπάρχει απάντηση. Μόνο η ηλικιωμένη κυρία ξέρει την απάντηση. Και φαίνεται ότι θα το πάρει το μυστικό στον τάφο της.

Να πω την αλήθεια όμως εκείνη την στιγμή δεν αντέδρασα σωστά. Ντράπηκα να μιλήσω. Να της πω με ευγενικό τρόπο ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνει, ή ακόμα το…. Τρελή είσαι κυρία μου; Θα σκοτώσεις κανέναν άνθρωπο.

Όπως ντράπηκα να μιλήσω όταν είδα μια καλοντυμμένη κορασίδα τύπου μοντέλας να φτύνει την τσίχλα της στο πεζοδρόμιο λίγο παραπάνω από γνωστό κατάστημα καλλυντικών. Και μάλιστα δεν την ένοιαξε καθόλου αν κάποιος θα την πατήσει. Ακόμα και τσίχλα – τσίχλα βουλώνουνε και τα φρεάτια. Γιατί αν πετάει την τσίχλα σίγουρα θα πετάει και άλλα πραγματάκια….

Έπρεπε να μιλήσω. Τι θα της έλεγα; Θα ξεκινούσα με το … κυρία φτύσατε την τσίχλα σας… και ανάλογα με το πώς θα αντιδρούσε … θα της έδινα και χαρτομάντιλο για να την μαζέψει….

Γιάννενα Καληνύχτα…… μην στεναχωριέσαι για τα σκουπίδια..όλες οι πόλεις έχουνε. Κοιμήσου ήσυχα…αν αυτή η απάντηση σε ικανοποιεί και να σου πω…. Δεν πειράζει… δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις την ενημέρωση από το δημοτικό ή το νηπιαγωγείο για τον σεβασμό προς το περιβάλλον και σε εσένα, που πήγαινες και για πολιτιστική πρωτεύουσα, ούτε χρειάζεται να κάνεις καμία δράση ενημέρωσης και για τους πιο μεγάλους, ούτε να φτιάξεις τους κάδους. Κοιμήσου………………………………………………..