«Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα παρουσιάσει αυτό το καλοκαίρι, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια λειτουργίας του, το έργο του Γιαννιώτη λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή «το Τέλος της Μικρής μας Πόλης», σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση.
Το «Τέλος της μικρής μας πόλης» είναι μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διηγημάτων της νέας ελληνικής πεζογραφίας. Ο Δημήτρης Χατζής σ’ αυτήν αποτυπώνει τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται για ακόμη μια φορά και να ζούμε ξανά «το τέλος της μικρής μας πόλης». Πόσο διαφορετικό και πόσο ίδιο; Στο διήγημα «Ο τάφος» αποτυπώνεται μια νέα κατάσταση πραγμάτων που καλώς ή κακώς αφήνει πίσω αυτούς που την οραματίστηκαν.
Το χιούμορ, η σάτιρα και η πρωτότυπη ζωντανή μουσική γίνονται όπλο του θιάσου για να μας αφηγηθεί την ιστορία του τέλους μιας πόλης όπως τη γνώρισαν οι ήρωες του διηγήματος. Ο «ντόπιος και ευπόληπτος πολίτης» Τσιάγαλος θεωρεί αντίπαλό του τον «ξενομερίτη και μυστήριο» Σπούργο χωρίς να αντιλαμβάνεται πως το μέλλον καθορίζεται από «αλλού». Η παράσταση αναδεικνύει ένα τέλος που επανέρχεται ασταμάτητα κι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό αγνοούν το ρόλο τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ
ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ «Ο ΤΑΦΟΣ»
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Πρεμιέρα Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023
Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ.
Κρατήσεις για ομαδικά εισιτήρια: 6978047081
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή/στίχοι: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Ορέστης Τάτσης
Μουσική σύνθεση/στίχοι: Θέμος Σκανδάμης
Επιμέλεια Κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννια Μπούτνιοκ
Επικοινωνία – Οργάνωση παραγωγής : Χρήστος Χρήστου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Αφηγητής / Μηχανικός: Άρης Τσαμπαλίκας
Σπούργος: Γιάννης Κοτσαρίνης
Τσιάγαλος: Στάθης Κόκκορης
Δήμαρχος / Πολίτης: Γιάννης Κοντός
Δικηγόρος / Αστυνόμος / Πολίτης: Αντώνης Χρήστου
Μουσικός επί σκηνής: Βασίλης Λαγδάς