Το φαινόμενο “Rex Blocking”θα πλήξει και την Ήπειρο-Πτώση της θερμοκρασίας

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του Οκτωβρίου, που συνήθως το συναντάμε στη Δυτική Ευρώπη, ωστόσο όποτε «χτυπάει» και στα ανατολικά δίνει μία απότομη εναλλαγή του καιρού.
Υπενθυμίζεται πως την 3η Οκτωβρίου 1991 και ενώ στην Αθήνα το θερμόμετρο έδειχνε 38 βαθμούς Κελσίου με την έλευση του φαινομένου ο υδράργυρος έπεσε μέσα σε μία με δύο ημέρες στους16.

Στη μετεωρολογία όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός ( Blocking ). Ένα τέτοιο Blocking θα δημιουργηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στην Ανατολική Ευρώπη που καλείται REX BLOCKING (προς τιμή του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex ο οποίος το μελέτησε το 1950).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στη χώρα μας. Ετσι, οι ελάχιστες τιμές θα πέσουν μέχρι και 5 βαθμούς στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κινηθούν στους δέκα βαθμούς κελσίου.Συγκεκριμένα στην Ήπειροο ι άνεμοι θα πνέουν από  4 και τοπικά  5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς στα πεδινά τα, 15 έως 23 στα παράκτια, 7 έως 20 στις ημιορεινές περιοχές και από 3 έως 18 βαθμούς στις ορεινές.Την Πέμπτη (6/10) αναμένουμε ένα αρκετά κρύο πρωινό, με τον υδράργυρο να πέφτει στους 0 βαθμούς στα ορεινά τμήματα, αλλά και το μεσημέρι η θερμοκρασία θα κυμανθεί 1 με 2 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την Τετάρτη. Από το βράδυ και από τα δυτικά θα εμφανιστούν νεφώσεις οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα αυξηθούν και θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Ηπείρου.

Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει 2-3 ημέρες και μετά η θερμοκρασία θα επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.