Τσίπρας: «Να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση»

«Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου υπουργικού συμβουλίου.

«Θέλω να καλωσορίσω τους νέους και τις νέες από εσάς και να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καινούρια σας καθήκοντα. Θέλω όμως και στους παλαιότερους να πω ότι ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν», τόνισε ο πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τα νέα και παλιά μέλη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει».

Σχετικά με το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

«Στην περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», συνέχισε.

Αναφερόμενος στους άμεσους στόχους της νέας κυβέρνησης, η ομιλία του πρωθυπουργού κινήθηκε γύρω από δύο κεντρικούς άξονες: την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του να ολοκληρωθεί «τάχιστα» η δεύτερη αξιολόγηση, «χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις».

«Ο μεγάλος Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%. Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και θα κλείσει στην ώρα της. Ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις. Να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Ξεκινά στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όσο για το «καυτό» θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ο πρωθυπουργός εκφράσθηκε θετικά για Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ επιτέθηκε έντονα για άλλη μια φορά στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ως «θεσμική εκτροπή».

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων μια πλειοψηφία μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Είναι ένα θετικό βήμα. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήρθαν λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της αναβολής της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα Διάσκεψης των Προέδρων από το γραφείο τύπου της Βουλής.

kathimerini.gr