Τύποι γλαστρών και για ποια χρήση ενδείκνυνται

Οι γλάστρες, απαραίτητα “αξεσουάρ” για την καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιούνται ως μέσα που προσφέρουν στα φυτά τους απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξή τους, όπως νερό & θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διακοσμητικούς σκοπούς, προσθέτοντας χρώμα και ζωντάνια σε κάθε χώρο.

 

Διατίθενται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα και το υλικό κατασκευής τους και στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε πώς αυτά επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.

Μεγέθη

Υπάρχουν μικρές γλάστρες για μικρά φυτά μέχρι μεγάλες ζαρντινιέρες για δέντρα. Το μέγεθος της γλάστρας πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του φυτού που θα καλλιεργηθεί. Μια γλάστρα που είναι πολύ μικρή δεν θα προσφέρει στα φυτά τους απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξή τους, ενώ μια γλάστρα που είναι πολύ μεγάλη θα δημιουργήσει προβλήματα αποστράγγισης. Για παράδειγμα, τα δέντρα χρειάζονται μεγάλες ζαρντινιέρες με καλή αποστράγγιση.

Αν και μοιάζει αυτονόητο, συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το μέγεθος του φυτού και της γλάστρας κάτι το οποίο σύντομα δημιουργεί προβλήματα και ανάγκη μεταφύτευσης.

Σχήματα

Οι γλάστρες διατίθενται σε διάφορα σχήματα, όπως στρογγυλά, ορθογώνια, τετράγωνα, κρεμαστά και άλλα. Προφανώς το σχήμα της γλάστρας δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του φυτού, αλλά μπορεί να έχει σημασία μόνο  για λόγους αισθητικής.

Υλικά κατασκευής

Οι γλάστρες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως:

  • Πλαστικό: Το πλαστικό είναι το πιο δημοφιλές υλικό για την κατασκευή γλαστρών. Είναι οικονομικό, ανθεκτικό και εύκολο στη συντήρηση.

Οι πλαστικές γλάστρες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Είναι οικονομικές και εύκολες στη συντήρηση.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε μία υψηλής αισθητικής γλάστρα (τύπου ζαρντινιέρα) από το vidaxl. Στο vidaxl θα βρείτε μία τεράστια ποικιλία από γλάστρες κάθε είδους, μεγέθους και σχήματος.

 

 

  • Κεραμικά: Τα κεραμικά είναι ένα πιο παραδοσιακό υλικό για την κατασκευή γλαστρών. Είναι ανθεκτικά και παρέχουν καλή αποστράγγιση.

Οι κεραμικές γλάστρες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Είναι ανθεκτικές και παρέχουν καλή αποστράγγιση.

 

 

  • Ξύλο: Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που προσθέτει ζεστασιά και κομψότητα στη διακόσμηση. Είναι όμως λιγότερο ανθεκτικό από το πλαστικό ή τα κεραμικά και επιπλέον χρειάζεται περιοδική συντήρηση.

 

 

  • Πέτρα ή συνδυασμός μετάλλου με πέτρα: Η πέτρα είναι ένα ανθεκτικό και διαχρονικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εντυπωσιακών γλαστρών.

Οι πέτρινες γλάστρες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια φυτών εξωτερικού χώρου. Είναι ανθεκτικές και διαχρονικές.

 

 

 

  • Βιοδιασπώμενα υλικά: Τα βιοδιασπώμενα υλικά, όπως το φελιζόλ ή το μπαμπού, είναι μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για την κατασκευή γλαστρών.

Οι βιοδιασπώμενες γλάστρες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Στις εικόνες βλέπουμε γλάστρα μπαμπού και φελιζόλ αντίστοιχα, πολύ καλές επιλογές γλάστρας ή ζαρντινιέρας αν είστε από αυτούς που χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για να δημιουργήσουμε σιγά σιγά κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

 

 

Επίλογος:

Οι γλάστρες και αν είστε “μερακλήδες” και τα θερμοκήπια δεν είναι απλώς άλλο ένα χόμπι ή άλλο ένα στοιχείο διακόσμησης αλλάι ένας τρόπος να αναβαθμίσετε την ζωή σας φέρνοντας την καθημερινότητά σας πιο κοντά στην φύση. Η ενασχόληση αυτή θα σας  δώσει τη δυνατότητα να κάνετε το σπίτι σας μία όαση πρασίνου, ανάπτυξης και ένα παράδειγμα σύγχρονης βιωσιμότητας.