Χρ. Μαντάς: «Εκλογές θα έχουμε στη λήξη της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας μας»

Στην τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή  «Απευθείας» της ΕΡΤ1 συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων Μάριον Μιχελιδάκη, Νίκου Μερτζανη και Κώστα Λασκαράτου για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Χ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Δεν αλλάζει η γεωγραφία και η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονάς μας. Δεν μπορεί λοιπόν να πει κανείς καθησυχαστικά λόγια σε μια περίοδο που υπάρχει ένταση στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή. Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στη Συρία και περιμένοντας τις αποφάσεις του Προέδρου Τραμπ, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πολύ θερμό επεισόδιο εκεί. Δεν θεωρώ πιθανό ανάλογο θερμό επεισόδιο στην δική μας περιοχή, αν και η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητα της σε αυτό το φόντο. Χρησιμοποιώντας και το θέμα με τους δυο στρατιωτικούς μας, που συνεχίζει να τους κρατά χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Και στο ίδιο φόντο αυξάνει την προκλητικότατα στο Αιγαίο. Από την δική μας πλευρά πρέπει να εξακολουθήσουμε να μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι δεν συζητάμε και δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και παράλληλα συνεχίζουμε να παίρνουμε διεθνείς πρωτοβουλίες και να δημιουργούμε συμμαχίες για να κλείσουν και τα ζητήματα που εκκρεμούν.  Να θυμίσω εδώ για το δημόσιο διάλογο, πως τα σύνορα μας με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Πρέπει να βλέπουμε  τις αντιδράσεις του Ερντογάν με φόντο και το εσωτερικό πεδίο της Τουρκίας, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει ρόλο και με βάση τις διαπραγματεύσεις του με την ΕΕ, αλλά και τη τωρινή συμμαχία του με τη Ρωσία, που δημιουργεί προβληματισμό στις ΗΠΑ μια και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης θέλει να έχει ρόλο και στα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή. Σε διάφορες περιόδους των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουμε ξαναζήσει ανάλογες εντάσεις, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως η τωρινή περίοδος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας.»

Σε ερωτήματα για τα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας ο κ. Μαντάς σημείωσε:

«Το σχέδιο μας είναι μέχρι τον Αύγουστο, να έχουμε τελειώσει με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Άλλωστε ένα τμήμα της δόσης μετά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης θα διοχετευτεί προς την κατεύθυνση αυτή. Η μεγάλη εικόνα είναι πως βαδίζουμε με γρήγορους ρυθμούς και εντός των χρονοδιαγραμμάτων προς το τέλος του προγράμματος. Αυτό το αποδέχονται όλοι. Εκτός ίσως ολίγων που προβάλουν ισχυρισμούς χωρίς καμία βάση. Έχουμε κλείσει την 3η αξιολόγηση, έχουμε θετικά σχόλια από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και πολύ θετικά στοιχεία στην ελληνική οικονομία. Όπως πχ   το ρεκόρ των εξαγωγών και στο πρώτο τρίμηνο του έτους συν 55.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το κρίσιμο όμως θέμα που εξελίσσεται αυτή την περίοδο, είναι το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα στο Eurogroup   και στην ελληνική κοινωνία. Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι πχ έχουμε ψηφίσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να δοθούν 3,5 δις. σε φορολογικές ρυθμίσεις για τα μεσαία στρώματα. Μπορεί το 2015 να κάναμε ένα επώδυνο συμβιβασμό, αλλά τώρα είναι μια άλλη ώρα. Και ο πολίτης θα το νιώσει αυτό στη καθημερινότητα του. Όσον αφορά στις εκλογές: θα έχουμε στη λήξη της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας μας.»