Χρ. Μαντάς: «Οι θέσεις εργασίας των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι απόλυτα εξασφαλισμένες»

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων, που επιμελείται ο δημοσιογράφος Χάρης Δάφλος, μίλησε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Σε ερώτηση για προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου και την τυχόν ακύρωσή τους, ο κ. Μαντάς απάντησε ότι έχουμε ακόμη 58 ημέρες μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αλλά και πολλές ακόμη φάσεις διαβουλεύσεων.

«Βεβαίως δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα, που έχει μεγάλη σχέση με το ερώτημά σας. Το κρίσιμο είναι ότι πηγαίνουμε στις επόμενες διαδικασίες με σημαντική υπερκάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3η συνεχή χρονιά. Ουδείς μιλάει πλέον για προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά αντίθετα όλοι μιλάνε για έξοδο της χώρας από την επιτροπεία τον Αύγουστο οπότε η χώρα θα δανείζεται από τις αγορές. Γνωρίζετε,” συνέχισε, “ότι τα προνομεθητημένα μέτρα που αναφέρατε δεν ήταν επιλογή μας. Ήταν απαίτηση του ΔΝΤ για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Βεβαίως η Νέα Δημοκρατία μιλάει μόνο για τα μέτρα και όχι για τα αντίμετρα που έχουν επίσης προνομοθετηθεί, όπως πχ η θέσπιση ειδικού επιδόματος σε νοικοκυριά που μένουν σε νοίκι ή πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας, που αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.»

Όσο αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Μαντάς σχολίασε ότι πρόκειται για τις δύο παλαιότερες μονάδες αυτού του τύπου (οι οποίες έχουν πολύ λίγα χρόνια ζωής) και αυτό γίνεται μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Να μην ξεχνάμε, συνέχισε, «ότι ακυρώσαμε στην πράξη την παραχώρηση του δικτύου σε ιδιώτες. Σώθηκε ο ΑΔΜΗΕ, όπου  το Δημόσιο κατέχει πάνω από 51% και ακυρώθηκε το σχέδιο για την ‘μικρή’ ΔΕΗ. Βεβαίως», τόνισε, «ότι μέχρι το 2050 θα γίνει η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τις θέσεις εργασίας: είναι απόλυτα εξασφαλισμένες μέσα από το Σ/Ν που θα έρθει στην ολομέλεια και έχει ήδη ψηφιστεί στις επιτροπές.»

Στην τελευταία ερώτηση για την πραγματική οικονομία δήλωσε: «Θεωρώ ότι έχουμε σημαντικές ενδείξεις για αντιστροφή του κλίματος, όπως πχ στις εξαγωγές, στη μεταποίηση, στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας. Γίνονται κρίσιμα και σημαντικά βήματα στο κοινωνικό κράτος, ειδικά στους τομείς της παιδείας και της υγείας, με την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, τα σχολικά γεύματα, την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη με τις Τ.ΟΜ.Υ. Όλα αυτά είναι ριζικά αντίθετα με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ  για το κοινωνικό κράτος, που για μας είναι σημαντική επένδυση προς όφελος των πολλών».