Χ. Τσιρογιάννης: «Έδρα στην Άρτα θα πρέπει να έχει το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου»

Με αφορμή την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία είναι σε διάρκεια, για το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σχετικά με τα όσα προβλέπονται στο Νομοσχέδιο για την δημιουργία του «Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου» (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) γίνονται γνωστά τα κάτωθι:

Όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο, προβλέπεται η λειτουργία του Πάρκου «σε έκταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που παραχωρείται στο ν.π.ι.δ. κατά χρήση, με απόφαση του πρύτανη, που εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του ιδρύματος».

Θέση του Δήμου Αρταίων είναι ότι το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου πρέπει να έχει έδρα την Άρτα (υπάρχει διαθέσιμη έκταση δίπλα στη Γεωπονική Σχολή) και αυτό να διευκρινίζεται στην τελική μορφή που θα λάβει το Νομοσχέδιο, κάτι που τώρα –σε αυτή τη μορφή- δεν καθίσταται σαφές. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί το εν λόγω Πάρκο μακριά από την έδρα της Γεωπονικής Σχολής που είναι η Άρτα, θα πρόκειται για μια κίνηση εντελώς αντίθετη με την δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής και τον ρόλο που αυτή πρέπει να επιτελεί.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα γνωρίζαμε ότι η έδρα του Πάρκου θα είναι η Άρτα, ωστόσο αυτό δεν διευκρινίζεται στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο. Ζητάμε, τόσο από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, όσο και από την Υπουργό κ. Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και τον κ. Τσίρκα κυβερνητικό βουλευτή Άρτας, να πάρουν επίσημα θέση στο γιατί δεν διευκρινίζεται ότι η έδρα του Πάρκου θα είναι η Άρτα. Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα; 

Είναι ευκόλως εννοούμενο το γιατί πρέπει το Πάρκο να βρίσκεται κοντά στη Γεωπονική Σχολή, καθώς έτσι θα μπορούν οι φοιτητές της Σχολής να μετουσιώσουν σε πράξη την θεωρητική γνώση που θα λαμβάνουν στη Σχολή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αποφασίσει ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων με τις αποφάσεις υπ΄ αριθμ. 574/2017 και  71/2017.

Παράλληλα, και οι δύο δομές θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Άλλωστε, η Άρτα είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, με πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό στον πρωτογενή τομέα και πληθώρα πολύ καλών επιχειρήσεων στο χώρο. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η έδρα του Πάρκου   πρέπει να είναι η Άρτα και αυτό να διευκρινίζεται στο Νομοσχέδιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για εμπαιγμό της Αρτινής κοινής γνώμης».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δήμος Αρταίων έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου με τις παραπάνω θέσεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Νομοσχέδιο.