Όλες οι υποψήφιες ελληνικές ομάδες θα είναι τελικά παρούσες στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, μετά και την χθεσινή ονειρική νίκη του ΠΑΣ. Με αυτή την νίκη ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ “κλείδωσε” την πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή σε προκριματικά και συμπληρώνει τις άλλες δυο ελληνικές ομάδες που ήδη είχαν προκριθεί(ΑΕΚ, ΠΑΟ).

Η κλήρωση έφερε δύσκολους αντιπάλους για ΠΑΣ και ΑΕΚ αφού ανήκουν στους “αδύναμους” στην βαθμολογική λίστα της UEFA και έχουν δύσκολο έργο, ενώ ο Παναθηναϊκός που ανήκει στους βαθμολογικά “δυνατούς”  θα αντιμετωπίσει πιο αδύναμη ομάδα. Οι ομάδες θα παίξουν δύο παιχνίδια ένα εντός και ένα εκτός έδρας σύμφωνα με τους κανονισμούς. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι:

  • Πέμπτη 28 Ιουλίου

Άλκμααρ – ΠΑΣ Γιάννενα

Σεντ-Ετιέν – Α.Ε.Κ.

ΠΑΟ – ΑΪΚ Στοκχόλμης

  • Πέμπτη4 Αυγούστου  

ΠΑΣ Γιάννενα – Άλκμααρ

Α.Ε.Κ. – Σεντ-Ετιέν

ΑΪΚ Στοκχόλμης – ΠΑΟ

 

Να σημειωθεί ότι όποιος περάσει από αυτόν τον γύρο, υπάρχει ένας ακόμα γύρος, τα λεγόμενα playoffs για την διεκδίκηση μιας θέσης στους ομίλους του Europa League. Από τον 3ο γύρο του Europa League θα περάσουν οι 29 νικητήριες ομάδες και 15 ηττημένες από τον 3ο προκριματικό του Champions League. Με άλλα λόγια, αν ο ΠΑΣ, η ΑΕΚ, ή ο Παναθηναϊκός αποκλειστούν δεν συνεχίζουν πια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αντίθετα, αν ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός, που είναι στον 3ο γύρο του Champions League, αποκλειστούν, έχουν ευκαιρία στα playoffs του Europa League. Τέλος, προφανές είναι ότι όποιος περάσει και τα playoffs περνάει στην φάση των ομίλων, που είναι και στόχος των ομάδων, για λόγους οικονομικούς  αλλά και κύρους.