Άρτα: Όλα έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Συνάντηση με τους Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν την έδρα τους στο Δήμο Αρταίων είχε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στη συνάντηση παρέστη και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σφήκας, καθώς και οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Λεωνίδας Γκόρος και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Γεωργογιάννης. Στόχος ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ Δήμου και Σχολικής κοινότητας, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το πρώτο κουδούνι, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμαρχος στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που δίνει ο Δήμος στις σχολικές υποδομές όλων των βαθμίδων. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη διαθέσει συνολικά πάνω από 4,5 εκ. ευρώ  για τη λειτουργία και τη συντήρηση σχολείων, όπως μεταξύ άλλων, τεχνικές παρεμβάσεις, εργασίες υγιεινής, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, πυρασφάλεια, ράμπες ΑμεΑ, αύλειοι χώροι, υδρορροές, φρεάτια κ.α. Συγκεκριμένα:

  • Έχει διατεθεί το ποσό των 3,7 εκ. ευρώ για συντηρήσεις και λειτουργία σχολείων μέσω των πιστώσεων των Σχολικών Επιτροπών (μικροεπισκευές, καθαριότητα, θέρμανση, γραφική ύλη κ.α.)
  • Από το 2015 ο Δήμος έχει διαθέσει και προγραμματίζει να διαθέσει για συντηρήσεις και επισκευές σχολείων πάνω από 1 εκ. ευρώ από δημοτικούς πόρους και από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Το περιβάλλον στο οποίο περνούν τη μισή και πλέον ημέρα τους τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί είναι προτεραιότητα για εμάς. Θέλουμε τις καλύτερες δυνατές υποδομές και θα έλεγα ότι στο θέμα αυτό λειτουργούμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας πολύ καλά. Η συνεργασία μας με όλη τη σχολική κοινότητα είναι πάρα πολύ καλή και μέχρι σήμερα οι σχολικές υποδομές σε περίπου 120 κτίρια που διαχειριζόμαστε βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Θέλουμε να μας αναφέρετε όπου υπάρχουν προβλήματα, ώστε να τα λύνουμε άμεσα. Επενδύουμε στη γνώση των παιδιών μας και βλέπουμε το ίδιο όλα τα σχολεία και όλα τα παιδιά όπου και αν φοιτούν» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους της σχολικής κοινότητας για τη συνεργασία, καθώς και τους εργαζομένους στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας 8μηνης διάρκειας, που βοήθησαν πολύ σημαντικά στις εργασίες συντήρησης σε όλα τα σχολεία.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του «Διαλόγου με την εκπαίδευση», ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί σε όλα τα Λύκεια, τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά της Άρτας και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς. «Μέσα από τις συναντήσεις, τις επισκέψεις στα σχολεία και την συζήτηση που κάνουμε εδώ και ένα χρόνο, καταφέραμε και επιλύσαμε ζητήματα της σχολικής κοινότητας. Είμαστε δίπλα σε καθηγητές, δασκάλους, γονείς και μαθητές και η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοικτή σε όλους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης.

Σημειώνεται, ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά η κατασκευή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο Γλυκόριζο, ένα έργο το οποίο ο Δήμος έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται ένα πολύ σημαντικό θέμα, της στέγασης του Ειδικού Σχολείου, το οποίο τώρα φιλοξενείται στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας.

Εκτός από τις συντηρήσεις των σχολείων, υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος έχει ενισχύσει όλα τα Λύκεια με πάνω από 100 σύγχρονους υπολογιστές. Η αντικατάσταση έγινε με δημοτικούς πόρους και ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 80.000 ευρώ. Τα Λύκεια στα οποία υπήρξε ανανέωση των εργαστηρίων πληροφορικής είναι τα εξής: 1ο ΓΕΛ Άρτας, 2ο ΓΕΛ Άρτας, 3ο ΓΕΛ Άρτας, 4ο ΓΕΛ Άρτας, Λύκειο Ανέζας, Μουσικό Σχολείο και τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

Επιπλέον, σε ο, τι αφορά το πολύ σοβαρό θέμα της μόνιμης στέγης του Μουσικού Σχολείου Άρτας, η επιτροπή καταλληλότητας που έχει συσταθεί επεξεργάζεται τις θέσεις που έχουν προταθεί. Μέχρι να επιλυθεί το θέμα αυτό, ο Δήμος προχωρά σε προσωρινή λύση με την απόκτηση λυόμενων αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών του Σχολείου, καθώς και του 5ου Γυμνασίου.

Τέλος, ο Δήμος προκειμένου να βρει λύση και για το θέμα της κατασκευής των 4 Νηπιαγωγείων σε Γραμμενίτσα, Καμπή, Καλαμιά και Αγίους Αναργύρους, παρακολουθεί και πιέζει τις «Κτιριακές Υποδομές» (ΟΣΚ), ώστε να ολοκληρωθεί θετικά η διαδικασία και να προγραμματιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες απεντόμωσης σε 84 σχολικά συγκροτήματα στο Δήμο (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), με στόχο να συμβάλλουν στην καταπολέμηση παντός είδους ανεπιθύμητων εντόμων. Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την έναρξη της σχολικής χρονιάς.