Έκθεση ζωγραφικής και Κινηματογραφικές Δευτέρες στους Μελιγγούς Δωδώνης

Στην Πινακοθήκη Μελιγγών θα φιλοξενηθεί αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Βούλας Ναυρόζογλου, με προσωπογραφίες και θέματα από τη φύση.

Η έκθεση ξεκινά την Δευτέρα 8 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 10 Αυγούστου, ώρα 8:30’ μ.μ.

Η Βούλα Ναυρόζογλου γεννήθηκε στους Μελιγγούς Δωδώνης και από τα παιδικά της χρόνια έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και το σχέδιο. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική αρκετά χρόνια και πολλά έργα της ανήκουν σε πολλές οικογένειες. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

 

 

…και «Κινηματογραφικές Δευτέρες»

 

Συνεχίζονται οι «Κινηματογραφικές Δευτέρες» στους Μελιγγούς, με θέμα «Η γη των ανθρώπων». Οι προβολές γίνονται στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου. Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Αυγούστου, ώρα 9.15 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Τα Δολάρια του Αγίου», της Αύρας Γεωργίου (59’).

Μεσολόγγι: μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, σημαδεμένη από το ιστορικό της παρελθόν. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, η πεντάχρονη (1821-1826) πολιορκία της πόλης έληξε με μία απελπισμένη και αιματηρή Έξοδο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τσιγγάνοι με «νταούλια» αναπτέρωναν τους πολεμιστές στις μάχες τους με τους Τούρκους πολιορκητές. Ακόμα και σήμερα, στο Μεσολόγγι, αυτές οι δυο κοινότητες, ντόπιοι και τσιγγάνοι, ζουν σε μια αμοιβαίας αποδοχής συνύπαρξη, που έκτοτε επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο στο πανηγύρι του Άη Συμιού.

Κάθε χρόνο την Πεντηκοστή, όλοι μαζί, οργανώνουν και συμμετέχουν σ’ ένα εξαντλητικό πενταήμερο διονυσιακό γλέντι όπου οι διαχρονικές μνήμες γίνονται παρόν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πανηγυριού, οι τσιγγάνοι είναι αποκλειστικά αυτοί που παίζουν μουσική, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εκστασιασμού που ενώνει όλες τις κοινωνικές τάξεις. Παραγωγή: Films Transit International

 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

 

* Πληροφορίες: Αδελφότητα Μελιγγών, www.meliggoi.gr/kalokairi2016  και 6951-303567.