Έκτακτο: Δεν κόβονται κι άλλο οι συντάξεις

«Λευκός καπνός» από τους δανειστές για το θέμα των συντάξεων. Στην συνεδρίαση του Euro Working Group έγινε και επισήμως δεκτό το αίτημα της Αθήνας για την μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Η εισήγηση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων δεν βρήκε κάποια αντίρρηση από τους εκπροσώπους των κρατών μελών.

Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί αν το μέτρο θα ακυρωθεί οριστικά, ή θα μπει στο συρτάρι για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που χρειαστεί.

Πλέον, απομένει να ενημερωθούν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του Eurogroup τη Δευτέρα στις 19 Νοεμβρίου όπου και θα δοθεί το οριστικό «πράσινο φως». H πρόταση της Κομισιόν στην τελική της μορφή θα ανακοινωθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Οπως έγραφε το πρωί το iefimerida.gr  για να θεωρηθεί λήξαν το ζήτημα και να μετατραπεί σε τυπική διαδικασία η γνωμοδότηση της Κομισιόν και το «πέρασμα» από το Eurogroup, θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

1. Η διάταξη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που επιφέρει μειώσεις ως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καταργείται ή θα υπάρξει κάποιου είδους δέσμευση από τις Ελληνικές Αρχές ότι θα επανέλθει εφόσον κριθεί δημοσιονομικά αναγκαίο;

2. Αν υπάρξει τέτοιου είδους δέσμευση, θα αποτυπώνεται σε διάταξη νόμου ή θα πρόκειται για πολιτική δέσμευση, εν είδει διακήρυξης;

Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και όσον αφορά στο «πακέτο» της ΔΕΘ, ειδικά από τη στιγμή που κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για ελαφρύνσεις και κοινωνικές ενισχύσεις που φτάνουν στα 900 εκατ. Ευρώ, αντί των 765 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Σχέδιο Προϋπολογισμού.

  •  Αλλάζει η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα είναι 4,2%, δημιουργώντας έτσι περισσότερο δημοσιονομικό χώρο;
  • Αν δεν αλλάζει η πρόβλεψη αυτή, δημιουργείται πρόσθετος χώρος για ελαφρύνσεις με ανακατανομή κονδυλίων εντός του Προϋπολογισμού π.χ. κόβοντας κάποιες άλλες δαπάνες;