Ένας κύκλος τραγωδιών ερμηνεύτηκε υπέροχα σε 7 γλώσσες στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Η πανσέληνος της 20ης  Ιουλίου 2016 φώτιζε, μέσα στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, τον μονόχρωμο χορό και τους πολύχρωμους πρωταγωνιστές , καθώς ερμήνευαν αποσπάσματα από  διαχρονικές  τραγωδίες των αρχαίων ελλήνων δραματουργών.

Eνας κύκλος χωρών, Αίγυπτος, Νιγηρία, Χιλή, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ελλάδα, εκπροσωπείτο από εξαιρετικούς ηθοποιούς ,  που ερμήνευαν σε 7 γλώσσες ,  όπως απαράμιλλα τραγωδούν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, ένα κύκλο  παθών ,θεών και ανθρώπων.

Ο κύκλος είναι πολυσήμαντο σχήμα, άναρχος, ατελεύτητος , χωρίς γωνίες και εντάσεις αλλά με όρια. Προφυλάσσει αλλά και περιορίζει. Αγκαλιά και βρόγχος συγχρόνως. Επικεντρώνει και περιφερειοποιεί φρόνηση και πάθη, προφητείες  και τετελεσμένα, αποφάσεις και διλήμματα ανθρώπων και θεών. Οι ζωές και οι πράξεις  θνητών και αθανάτων, μια σπείρα ,ανερχόμενη ή κατερχόμενη , προβολή της  ,ο  κύκλος.

Οι αρχαίοι δραματουργοί , μέσα από τους ήρωες τους, διακρίνουν  (καλλίτερα από όλους  ο τυφλός Τειρεσίας) ότι ναι! οι άνθρωποι  είναι αξιολύπητοι ,κάνουν λάθη , έχουν πάθη, καταστρέφουν, βιοπραγούν αλλά είναι και γοητευτικοί,  δημιουργούν, εξερευνούν  το σύμπαν και την ίδια τους την φύση, αγαπούν και εν τέλει ενώνονται κάτω από κοινές πανανθρώπινες αξίες.

Η παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είναι σηματωρός μιας  νέας αντίληψης : χώρες,  γλώσσες,  πολιτισμοί  ενώνονται κάτω από την  ανθρώπινη υπόσταση , αυτή μας  συνδέει σε ένα κοινό κύκλο ζωής.

Οι τυχεροί θεατές , της αξέχαστης αυτής παράστασης, με  θερμές  εκδηλώσεις και  παρατεταμένα χειροκροτήματα, ανταπέδωσαν την συγκίνηση και χαρά που τους πρόσφεραν, οι εκλεκτοί ηθοποιοί και οι  συντελεστές της : ο εμπνευσμένος σκηνοθέτης,  Βασίλης Κονταξής και η ακατάβλητη πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης, Αννα Γιώτη,  οι εκπρόσωποι των θεσμών που ενστερνίστηκαν το όραμα  και των δύο, ο προιστάμενος  Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν.Ιωαννίνων  Κωνσταντίνος Σουέρεφ, ο περιφερειάρχης Ηπείρου  Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Δήμαρχος Δήμου Δωδώνης  Χρήστος Ντακαλέτσης, οι φίλοι που στήριξαν και συμπορεύτηκαν  και οι χορηγοί που πρόθυμα συνέπραξαν.

 

Με ένα ακόμη θερμό χειροκρότημα

Βασιλική  Καλφακάκου

Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ιατρικού Τμήματος

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων