Ένα απόγευμα με τον Ζάν Κοέν

Αποκλειστική συνέντευξη στο epirusnow.gr

Θέλαμε διακαώς μια συνέντευξη με το Ζαν Κοέν . Για πολλούς λόγους . Ο βασικός δεν ήταν η καριέρα του ως image maker κορυφαίων πολιτικών , πχ Μητσοτάκηδων ( πατέρας και γιός) , Αρσένης κλπ . Ούτε επειδή πρόκειται για κορυφαίο διαφημιστή .

Ούτε για το δημοσιογραφικό και διπλωματικό έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια . Αυτά έρχονται και κουμπώνουν πάνω στο βασικό του προσόν , να λέει την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος .

Ευγενέστατος , απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις , παρόλη την πολύωρη ταλαιπωρία στην οποία τον υποβάλαμε .

Γι αυτό επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε την κουβέντα μας σε μέρη , διατηρώντας όσο γίνεται το χειμαρρώδες και ανεπιτήδευτο του προφορικού του λόγου . Απολαύστε και προβληματιστείτε υπεύθυνα και δείτε μια πιο πραγματική πραγματικότητα απ’αυτή που φαντάζεστε .

Ιδού το πρώτο μέρος:

Ε.Ν. Φαντάζομαι ξενυχτήσατε κι εσείς χθες το βράδυ με τις αμερικανικές εκλογές. Πως τα βλέπετε τα πράγματα;

Ζ.Κ. Απλώς το πρωί που ξύπνησα μου είπε ένας φίλος μου πολύ καλός με τον οποίο κάθε φορά που κάνουν εκλογές βάζουμε στοίχημα ποιος θα κερδίσει, αν πάει όπως πάει, με βλέπω στη φυλακή για χρέη γιατί πάντα κερδίζει αυτός και χάνω εγώ στις προβλέψεις.

Με εξέπληξε και δεν με εξέπληξε και θα σου πω γιατί.

Ήμουνα σίγουρος ότι την πλειοψηφία του κόσμου θα την πάρει ο Μπάιντεν, αυτό που με φοβίζει είναι το σύστημα που έχουν οι Aμερικάνοι, των εκλεκτόρων, όπου πολλές φορές έχει συμβεί στην ιστορία και επι ΝΙξον και επί Μπους, να κερδίζει  αυτός που παίρνει τους λιγότερους ψήφους από το λαό.

Ε.Ν. Έχετε τελική εκτίμηση για την έκβαση του αποτελέσματος;

Ζ.Κ. Όχι αλλά δε νομίζω ότι μία επανεκλογή Τραμπ θα φανεί χρήσιμη στα σημεία της υφηλίου τα οποία χρειάζονται περισσότερη προσοχή όπως η  μέση Ανατολή και λοιπά.

Ε.Ν.Το Ισραήλ σύμφωνα με κάποια δημοσκοπικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υποστηρίζει την επανεκλογή Τραμπ έτσι δεν είναι;

Ζ.Κ. Το Ισραήλ ναι, οι Eβραίοι όχι.

Ε.Ν. Εννοειτε τους Eβραίους της Αμερικής;

Ζ.Κ. Της διασποράς. Οι δημοσκοπήσεις δείξαν ότι το 75 με 80 τοις 100 των ανθρώπων αυτών υποστήριξαν τους δημοκρατικούς.

Οι Εβραίοι της διασπορας στο εξωτερικό υποστηρίζουν δημοκρατικά κόμματα, μη Συντηρητικά, επειδή πιστεύουμε ότι όσο πιο προοδευτικός είσαι τόσο λιγότερο υποφέρει ένας Εβραίος στην διασπορά. Ενώ οι Εβραίοι κάτοικοι του Ισραήλ επιλέγουν πιο συντηρητικά κόμματα.

Ε.Ν. Αυτό μήπως οφείλεται και στο φόβο ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μπάιντεν δεν θα προχωρήσει το σχεδιο  Κόυσνερ;

Ζ.Κ. Όχι. Το σχέδιο Κουσνερ έχει τελειώσει. Η Γεωστρατηγική αλλαγή στην μέση Ανατολή που ξέραμε, έχει λήξει. Και έχει λήξει όχι γιατί οι Ισραηλινοι έγιναν ξαφνικά οι καλύτεροι, ούτε  γιατί η Παλαιστίνη είπανε ξαφνικά ότι φτάνει με τις προστριβές και τους φόνους γιατί δεν το επιτρέπει η θρησκεία μας, απλά ας είναι καλά ο φίλος μας ο Ερντογάν Από τη μία και ο Αγιατολάχ από την άλλη.

Οι δύο αυτοί αποφάσισαν ότι πρέπει αυτοι να γίνουν οι ηγέτες αν θέλετε, του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, Και ξαφνικά καταλάβανε οι αραβικές χώρες ,οι οποίες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, Ή δεν είχαν πολεμήσει ποτέ με τους ισραηλινούς, και ούτε μας απειλούν.

Ο Ερντογάν  μας απειλεί. Έχει μπει μέσα στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο, Εκείνη είναι Σιήτες ενώ εμείς είμαστε Σουνίτες, ο Ερντογάν θέλει να είναι και εκείνος μέρος του παιχνιδιού. Οπότε αυτοί οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι έχουν να φοβηθούν περισσότερα από τους ¨αδελφούς¨ μουσουλμάνους, και δε μιλάω φυσικά για την οργάνωση.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το Ισραήλ έχει με όλες αυτές τις χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας, σχέσεις κάτω από το τραπέζι, ή αν θέλετε κάτω από ένα διάφανο τραπέζι.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι Παλαιστίνιοι κάποια στιγμή θα βάλουν μυαλό, προπαντώς το Ισραήλ κάποια στιγμή θα βάλει μυαλό, και θα πουν ότι προκειμένου να σκοτωνόμαστε οι μεν Παλαιστίνιοι να έχουν όλοι την αραβική πίεση οι δε Ισραηλινοί να έχουν και την αραβική και την Ευρωπαΐκή πίεση, θα πρέπει να τα βρουν, τους αρέσει δεν τους αρέσει.

 

 

Ε.Ν. Δεν είναι λίγο σημείο των καιρών και οξύμωρο μπορούμε να πούμε, ότι δύο μη Άραβες δηλαδή ο Αγιατολάχ και ο Ερντογάν φιλοδοξούν να γίνουν ηγέτες του αραβικού κόσμου;

Ζ.Κ.  Πιστεύω ότι δεν τους ενδιαφέρουν να γίνουν ηγέτες του αραβικού αλλα και του μουσουλμανικού κόσμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει πολιτική προσπάθεια. Θέλουν να έχουν και ζωτικό χώρο αλλά και να διευθύνουν και να ενορχηστρώνουν ολόκληρη τη μέση Ανατολή.

Ε.Ν. Μιας που πιάσαμε την κουβέντα περί Ερντογάν, ότι το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό εξουσίας που θα υπάρξει στην Αμερική; Παρόμοιο με αυτό που είχατε αναφέρει σε κάποιο από τα τελευταία σας βίντεο, ότι είναι πολύ πιθανό Ένα θερμό επεισόδιο αυτή τη στιγμή. Ισχύει;

Ζ.Κ. Θεωρώ ότι ισχύει ακόμα. Ο Ερντογαν αυτή τη στιγμή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, Μην μπορώντας πλέον να φύγει από την κατάσταση την οποία δημιούργησε.

Έκανε πολέμους, αναμείχθηκε παντού, τα έβαλε και με τον Μακρόν. Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στην ενωμένη Ευρώπη. Τώρα αγωνίζεται, όχι για τα δίκαια, ή τα δικαιώματα της Τουρκίας, το κάνει αυτό προσπαθώντας, να επιζήσει, να μην φύγει από την εξουσία.

Μόνος τρόπος που μπορεί να το κάνει αυτό είναι με έναν εξωτερικό πόλεμο, τον οποίο Θα χάσει, αλλά ο πόλεμος αυτός πρέπει να είναι μεγάλος. Δηλαδή να είναι όλη η Ευρώπη εναντίον του, για να έχει το άλλοθι της ήττας, ότι ακριβώς δηλαδή έπαθε και ο Σαντάμ Χουσεΐν, Στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Πιστεύω λοιπόν ότι μπορεί να γίνει ένα θερμό επεισόδιο, αλλά δεν το φοβάμαι.

Δεν το φοβάμαι ή ένα πολύ απλό λόγο: Μέχρι τώρα ο Ερντογάν πολεμά με κατσαπλιάδες. Και σαν αντιπάλους, και σαν δικό του στρατό. Δεν έχει πολεμήσει ακόμα με τακτικό στρατό.

Ακόμα και στην Αρμενία που μπήκε μέσω του Αζερμπαϊτζάν, ο στρατός δεν είναι δικός του. Η Ελλάδα από την άλλη, είναι η πρώτη φορά που θα πολεμήσει με τακτικό στρατό. Υπάρχει τεράστια διαφορά σε αυτό πίστεψε με και το λέω από πείρα. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά το να πολεμάς με τακτικό στρατό, οργανωμένο. Και μπορώ να καταλάβω εάν κάποιος μου πει, ότι , τι στρατό στην Ελλάδα με 8 και 9 μήνες θητεία, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι αυτοί που θα πολεμήσουν.

Εμείς όλοι, εσείς όλοι δηλαδή, γιατί εγώ την έκανα την επιστράτευση μου το 1974, είστε εκείνοι οι οποίοι θα φυλάτε  μετά. Αυτοί που θα πολεμήσουνε, είναι ο επαγγελματικός στρατός της Ελλάδος, και στην αεροπορία και στο πεζικό και στο Ναυτικό, είναι όλοι επαγγελματίες. Και είναι και καλοί επαγγελματίες. Ειδικά για την αεροπορία, απ’ όσο ξέρω από ισραηλινούς πιλότους που κάνουν πολύ συχνά κοινές ασκήσεις, λένε ότι είναι επαγγελματίες όσο κανείς.

Εάν λοιπόν τολμήσει να κάνει κάτι ο Ερντογάν, δεν τον βλέπω να βγει καλά από αυτήν την υπόθεση.

Ε.Ν. Θεωρείται πως θα το τολμήσει εάν τολμήσει στο Αιγαίο, η είναι πιθανότερο να το κάνει στην Κύπρο, Ακόμα και με προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου;

Ζ.Κ.  Αυτό είναι μια καλή ερώτηση. Προσάρτηση αυτή τη στιγμή στην βόρεια Κύπρο υπάρχει de facto Γιατί δεν αναγνωρίζεσαι de ure με πόλεμο.

Ε.Ν. Μπορεί να υπάρξει δηλαδή ένα επεισόδιο στην Κύπρο στα όρια των ψευδό συνόρων, το οποίο θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει ώστε να συνθηκολογήσει με ευνοϊκούς όρους στη συνέχεια;

Ζ.Κ. Αν προκαλέσει ο Ερντογάν επεισόδιο μέσα στα όρια της ευρωπαϊκής ένωσης, Είναι χαμένος από χέρι.

Ε.Ν. Μπορεί για παράδειγμα ο νέος πρόεδρος του ψευδοκράτους να κηρύξει δημοψήφισμα για ένωση – προσάρτηση με την Τουρκία;

Ζ.Κ. Και ποια Θα είναι η διαφορά πρακτικά εάν κηρύξει όντως δημοψήφισμα για ένωση με την Τουρκία; Πρακτικά η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει ότι θέλει στην βόρεια Κύπρο.

Ε.Ν. Δεν αλλάζουν οι ΑΟΖ τότε;

Ζ.Κ. Όχι. Οι ΑΟΖ είναι συγκεκριμένες. Αλλά πρακτικά δεν υπάρχει καμία διαφορά από το υπάρχον καθεστώς. Αν συνεχίσει την τακτική του να κατεβαίνει προς τα όρια της ευρωπαϊκής ένωσης, θα Βρει μπροστά της την Ευρώπη η οποία πλέον έχει ξυπνήσει.

Η Ευρώπη αργεί να ξυπνήσει πολλές φορές, Κάτι που είδαμε και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, Αλλά κάποια στιγμή ξυπνάει. Οπότε θα έχει μονίμως απέναντι του την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν φοβάται τις κυρώσεις. Η Οικονομία του εδώ και καιρό δεν πάει καλά, Οπότε αν επιβληθούν κυρώσεις θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Τώρα αυτό από που ακούω ότι η Γερμανία ας πούμε έχει μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και κάποιες άλλες χώρες, Και τι θα κάνει δηλαδή θα τΙς κλείσει; Η απάντηση είναι πως ναι. Θα μαζέψουν τα πράγματα τους και θα πάνε σε κάποια άλλη χώρα.

Αν επιβληθεί εμπάργκο στην Τουρκία, οτιδήποτε  κι αν βγάζει η Τουρκία δεν θα μπορεί να το πουλήσει πουθενά.

Ε.Ν. Υπάρχει περίπτωση το Ισραήλ να επιτρέψει πρόβλημα στο νησί της Κύπρου;

Ζ.Κ. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχει βάση ισραηλινή, Η οποία έχει ελικόπτερα, μία ειδική μονάδα καθώς και αεροπλάνα. Αν δείτε εκεί που πλησιάζει η Τουρκία την Κύπρο, κάθεται μακριά Από τις περιοχές όπου έχει αναμειχθεί το Ισραήλ.

Αν δηλαδή γίνει πόλεμος με την Τουρκία, το Ισραήλ θα στείλει σίγουρα όπλα, θα παρέχει πληροφορίες, αλλά δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο καθώς έχει ήδη αρκετά δικά του προβλήματα.

Ε.Ν. Μήπως ο Ερντογάν με όλες αυτές τις κινήσεις του καθιστά την Τουρκία νούμερο ένα εχθρό του Ισραήλ αυτή τη στιγμή;

Ζ.Κ. Πριν από οχτώ μήνες,  ο συνονόματος μου αλλά όχι συγγενής  μου, αρχηγός της Μοσάντ, ο Γιόσι Κοεν, έκανε ένα report το οποίο κάνει κάθε χρόνο και το δίνει στην κυβέρνηση, με τις προβλέψεις του.

Σε μία από τις ομιλίες που έκανε, σε μία σχολή αξιωματικών, είπε ότι αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα εχθρός του Ισραήλ είναι η Τουρκία και όχι το Ιράν.

Ε.Ν. Έχετε κάποια πληροφορία σχετικά με τον east Med; Δηλαδή προχωράει κανονικά παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας;

Ας μην ξεχνάμε ότι τον east Med είναι κάτι που το θέλουνε και οι Αμερικάνοι. Θέλουν να ανεξαρτητοποιηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο. Το πρόβλημα με τον east Med είναι ότι είναι πανάκριβο, και ότι είναι και πολύ τεχνικά δύσκολο.

Η απόφαση είναι ειλημμένη ότι θα το κάνουν. Απλά ψάχνουν να βρουν τους κατάλληλους τρόπους ώστε να το πετύχουνε αυτό. Όλες οι χώρες οι οποίες είναι αναμεμειγμένες σε αυτό.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Εάν μπορέσεις και βρεις αέριο, όπως και το πετρέλαιο, πρέπει οπωσδήποτε να μπορείς να το πουλήσεις. Αν λοιπόν διαπιστώσουν ότι το east Med είναι τεχνικά αδύνατον να γίνει, θα βρούνε άλλους τρόπους, πχ μεταφορά του αερίου με καράβια. Πιστεύω δηλαδή ότι είτε έτσι είτε αλλιώς ο east Med θα γίνει.

Ε.Ν. Γι’ αυτό λέτε οι Έλληνες εφοπλιστές το τελευταίο διάστημα να αγοράζουν διαρκώς τάνκερς για Μεταφορά υγροποιημένου αερίου;

Ζ.Κ. Πολύ πιθανόν. Βεβαίως. Σίγουρα όμως στο τέλος θα εφοδιάσουν με αέριο την Ευρώπη μέσω Ελλάδος.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοισιευτεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης.