Έρχονται ατομικές ρυθμίσεις για χρέη στον ΕΦΚΑ -Ποια τα κριτήρια

Νέου τύπου προσωπική ρύθμιση, «κομμένη και ραμμένη» στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα εξετάζονται για να διαπιστωθεί ποιος μπορεί να υπαχθεί σε μια τέτοια ρύθμιση θα είναι:

  • το ύψος τους χρέους
  • το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δημιουργήθηκε το χρέος
  • η οικονομική κατάσταση και
  • το εισόδημα του οφειλέτη
  • η προοπτική βιωσιμότητας της επιχείρησης

Κάθε ρύθμιση θα ειναι διαφορετική από τις άλλες και για αυτό το λόγο ο αριθμός των δόσεων αλλά και η ενδεχόμενη μείωση των προσαυξήσεων δεν θα είναι κοινά για όλους και θα καθορίζονται αφού συνυπολογιστεί το σύνολο των δεδομένων.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας θα υποβάλλει άμεσα την πρότασή του στους δανειστές και αισιοδοξούν ότι θα τους πείσουν για την αναγκαιότητα της ρύθμισης, με το επιχείρημα ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία και απειλεί με κατάρρευση ολόκληρο το σύστημα.

Οι παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν φόβους για χαμηλά έσοδα κυρίως από τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυταπασχολούμενων. Προσδοκούν σε αναστροφή της κατάστασης με την υπό επεξεργασία ρύθμιση, καθώς υπάρχουν οφειλέτες που, παρά τον κίνδυνο για ασφαλιστικά μέτρα, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμα και δόσεις των 50 – 100 ευρώ το μήνα, με συνέπεια να έχουν χάσει τις αρχικές ρυθμίσεις.