Αγορά νέων αυτοκινήτων: Επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, δωρεάν πάρκινγκ για πολίτες & εταιρείες

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια το σημερινού υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για «πράσινες» μετακινήσεις και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι προτίθεται να παρουσιάσει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου «με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2020».

Τόνισε μάλιστα ότι «δεν μιλάμε μόνο για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και για το πλαίσιο κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του αποτυπώματος των αερίων του θερμοκηπίου».

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

— Οικολογικό μπόνους (επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί.

— Φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες για απόκτηση /χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης.

— Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

— Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους Δήμους.

— Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στον Δημόσιο Τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση στην Ελλάδα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5.000 και 5.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και για τους επαγγελματίες θα διπλασιάζεται και θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 12.000 ευρώ!

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο για τα κίνητρα που αφορούν την απόκτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, περιλαμβάνεται διάταξη για επιβολή περιβαλλοντικού Τέλους έως και 4.000 ευρώ, στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ενώ παράλληλα θα απαγορεύεται η εισαγωγή πολύ παλαιών οχημάτων.

Στα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5 το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει να επιβάλλει Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 2.000 ευρώ. Αντίστοιχα στα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 το αντίστοιχο Περιβαλλοντικό Τέλος αυξάνεται στις 4.000 ευρώ.
Aftodioikisi.gr