Αλ. Καχριμάνης: Κοινή η προσπάθεια για να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν την ταυτότητα της ποιότητας, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που συνδιοργανώθηκε στα Ιωάννινα από την Περιφέρεια, το Δήμο Ιωαννιτών και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγροτών».

 

«Το παρήγορο, είναι ότι είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ζητώντας να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο απόλυτο το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» που στην Ήπειρο υπάρχει δυνατότητα για 500 περίπου ακόμη εντάξεις. Πρόσθεσε δε, ότι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε η πρόσκληση να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου.

 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της Περιφέρειας και στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κλπ, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τις νομιμοποιήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στις στοχευμένες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, με θετική αποτίμηση για τους παραγωγούς  που λαμβάνουν μέρος,   ζητώντας τη θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών, διαδικασία που είχε ξεκινήσει προ ετών, αλλά σήμερα έχει διακοπεί.

 

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο Περιφερειάρχης, ήταν των αγροτικών υποδομών. Όπως εξήγησε, σήμερα η κατασκευή νέων εγγειοβελτιωτικών έργων δεν μπορεί να προχωρήσει με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια διαχείρισης απορροής λεκανών. Από την Περιφέρεια- συμπλήρωσε- θα προωθηθούν έργα εκσυγχρονισμού παλιών αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω τοποθέτησης αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

Η προστασία της φέτας

 

Ο κ. Αλ. Καχριμάνης, αφιέρωσε αρκετό χρόνο της τοποθέτησής του και για την προστασία της φέτας, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι τελικά η Ελληνική Βουλή δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία CETA. «Αν δεν περάσει, δεν θα ισχύσει, αλλά πρέπει και εμείς να είμαστε σωστοί μεταξύ μας», σημείωσε για να αναφερθεί στις πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας που έχει συγκροτηθεί πρόσφατα. Συγκεκριμένα έθεσε τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να λάβει υπόψη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

 

1η: Να  μη συμμετέχουν στην παραγωγή  ΠΟΠ, όσοι εισάγουν πρόβειο γάλα  από το εξωτερικό, ώστε να αποφεύγονται οι προσμίξεις και να  τεθούν σε αμφισβήτηση τα ΠΟΠ προϊόντα. 2η: Να μη συμμετέχουν στη Διοίκηση της Διεπαγγελματικής  όσοι έχουν εργοστάσια γάλακτος  στο εξωτερικό και 3η  να ελέγχεται  ο τρόπος παραγωγής της φέτας με την ισχύουσα αναλογία 5 προς 1  γάλα, (5 κιλά γάλα- 1 κιλό τυρί) ώστε να αποτραπεί η χρήση σύγχρονων μεθόδων με επαναχρησιμοποίηση του τυρόγαλου που τη μειώνει σε 2,5 προς 1, μέθοδος που θέτει επίσης σε κίνδυνο την ονομασία ΠΟΠ.

 

 «Αν συντονιστούμε όλοι μαζί θα έχουμε μέλλον, αν ο καθένας τραβήξει το δρόμο του, θα χαθούμε», κατέληξε  ο Περιφερειάρχης.