Αλ. Καχριμάνης: Με συνεργασία και συντονισμό θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες της κρίσης από τον κορωνοϊό

Στις δράσεις που υλοποιεί σε πολιτικό επίπεδο η Περιφέρεια και σε επιχειρησιακό η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, για τη διαχείριση ζητημάτων που έχουν σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ειδικότερα:
• Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως μέχρι σήμερα υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τα νοσοκομεία, των οποίων η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει, όπως το ίδιο έπραξε και με το Πανεπιστήμιο για την παραγωγή τρισδιάστατων μασκών. Η συνολική συνδρομή της Περιφέρειας σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, μαζί με το ποσό των 180.000 ευρώ που πρόκειται να δοθεί εντός των ημερών στο Νοσοκομείο Φιλιατών, ξεπερνά το 1.050.000 ευρώ.
• Η Περιφέρεια ανάφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης έχει διαθέσει υγειονομικό υλικό σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και σε άλλες υπηρεσίες, ενώ έχουν γίνει εκτεταμένες απολυμάνσεις. Ανακοίνωσε δε πως από την Τρίτη θα επαναληφθεί η διανομή.
• Όλες οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που γίνονται για την εξωνοσοκομειακή διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού γίνονται με την απόλυτη τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ. «Το τι θα κάνουμε, πως θα ενεργήσουμε, την τελική απόφαση μέσα από τις όλες διαδικασίες την έχει ο ΕΟΔΥ. Δεν παίρνουμε εμείς κάποια απόφαση, δεν έχουμε αρμοδιότητα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
• Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες ιχνηλατήσεις επαφών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο και παράλληλα προβαίνουν σε έλεγχο όσων τίθενται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Επίσης έχουν συνδράμει στην υποδοχή των επαναπατρισθέντων από την Ιταλία, στην προώθηση των Ιταλών προς την πατρίδα τους, ως επίσης και στη διαχείριση (μαζί με την Αστυνομία) της ομαδικής άφιξης το βράδυ της Τετάρτης 59 αλβανών υπηκόων που επέστρεφαν στην Αλβανία.
• «Θεωρώ υποχρέωσή μου, είπε ο Περιφερειάρχης, αυτές τις δύσκολες ημέρες να είμαστε με τους πάντες σε επαφή». Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια συνεργάστηκε με τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» για τη διανομή εκ μέρους της πακέτων προϊόντων της σε ευπαθείς ομάδες των δήμων Άρτας και Ιωαννίνων και τώρα προετοιμάζεται ανάλογη πρωτοβουλία και για τους δήμους Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε επίσης πως σήμερα επικοινώνησε μαζί του ο Δ/νων Σύμβουλος της P&I AG, κ. Βασίλειος Τριάδης, ο οποίος του εξέφρασε την πρόθεσή του να συνδράμει τα νοσοκομεία της Ηπείρου, όπως έχουν πράξει ως τώρα και άλλες επιχειρήσεις. Ήδη από τον Περιφερειάρχη του διαβιβάστηκε αίτημα της Ε.Ι.Ν.Η. για προμήθεια υγειονομικού υλικού.
• Αναφερόμενος στα κρούσματα που σημειώθηκαν σε επιχείρηση της Άρτας, ο Περιφερειάρχης ανάφερε ότι οι υπηρεσίες κινήθηκαν άμεσα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ήδη εξετάστηκαν 15 δείγματα από στενές επαφές των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό τα οποία βγήκαν αρνητικά.
• Επίσης ο Περιφερειάρχης, ενημέρωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και οι άλλες της χώρας βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης σχετικά με το αίτημα τους, να χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την Υγεία για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων.
Ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα προληπτικά μέτρα και να αποφεύγουν το συνωστισμό, αναφέροντας ως αρνητικό παράδειγμα την κίνηση στην παραλίμνια περιοχή και στο αισθητικό δάσος «Φρόντζου» των Ιωαννίνων. Ζήτησε επίσης να μην υπάρξουν μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα, προτρέποντας όλους τους καταναλωτές να προμηθευτούν από ένα αρνί ή κατσίκι ώστε να στηριχθεί ο παραγωγικός τομέας.
Τέλος τόνισε ότι οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ενημερώσει όλες τις επιχειρήσεις (τροφίμων, πτηνοτροφεία, σφαγεία κ.α.) για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, όπως και τη διατήρηση προσωπικού ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας σε περίπτωση που υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές υπηρεσίες για το έργο τους. Εμείς είμαστε συνεχώς αρωγοί τους και δεν αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω, είτε πρόκειται για νοσοκομεία, είτε για Κέντρα Υγείας. Θεωρώ πως με το συντονισμό που έχουμε και με τη βοήθεια του Θεού θα περάσουμε τα δύσκολα»., υπογράμμισε.