Ανατροπές – σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους – Ποιοι θίγονται

«Κουρεμένες» -με βάση τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου + την εθνική σύνταξη- θα είναι οι συντάξεις που θα λάβουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι (5.000 ? 7.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις) αποχώρησαν από την υπηρεσία τους έχοντας συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης όχι όμως και την ηλικία συνταξιοδότησης.

Οι συντάξεις «σε αναστολή», με βάση εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τ. Πετρόπουλος, προβλέπει την αναδρομική κατάργηση του «προνομίου» το οποίο είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων επιβάλλοντας, μάλιστα, τον επανϋπολογισμό όσων συντάξεων με μελλοντική καταβολή σύνταξης (κυρίως σε γυναίκες με ανήλικα παιδιά ή έγγαμες) είχαν εκδοθεί πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, δηλαδή πριν από τις 12 Μαΐου του 2016. Σε εφαρμογή του νέου νόμου καμία νέα σύνταξη δεν θα περιλαμβάνει την καταβολή οικογενειακής παροχής (επίδομα συζύγου – τέκνων).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Επιπλέον, τίθενται σε ισχύ τα ανώτατα πλαφόν των 2.000 ευρώ μεικτά για τη μια σύνταξη και των 3.000 ευρώ καθαρά για πολλαπλά καταβαλλόμενες, ενώ όλοι οι διπλοσυνταξιούχοι, από ίδιο δικαίωμα, θα λαμβάνουν από την 1/1/2017 από τον ΕΦΚΑ μια σύνταξη ίση με το άθροισμα των συντάξεών τους σήμερα.

Η ενοποίηση αυτή, όπως εξηγεί στην «Ημερησία» ο δικηγόρος Διον. Ρίζος, «κρύβει» νέες περικοπές, καθώς πολλοί διπλοσυνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα νέα υψηλότερα ποσά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που ελάμβανε σύνταξη 1.500 ευρώ από το Δημόσιο και σύνταξη 600 ευρώ από άλλο Ταμείο κατέβαλε εισφορά 3% στα 1.500 ευρώ, ενώ τώρα θα παρακρατείται εισφορά 7%…

Χωριστά θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις μόνο αν είναι διαφορετικής αιτίας. Π.χ. σύνταξη εκ μεταβιβάσεως από το ΙΚΑ και σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με το νέο Ασφαλιστικό, η εγκύκλιος παραπέμπει σε νέα… εγκύκλιο που θα εκδοθεί: «Οδηγίες για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων η υπαλληλική σχέση λύθηκε ή θα λυθεί εντός του έτους 2016 (από 13-5-2016 μέχρι 31-12-2016), ή θα λυθεί εντός των ετών 2017 ή 2018, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, θα παρασχεθούν με νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», υπογραμμίζεται.

Χωρίς προσωρινή σύνταξη θα παραμείνουν, τέλος, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αναγνωρίζουν χρόνια ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. «Μόνο αν ήδη έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης των χρόνων αυτών θα απονέμεται προσωρινή σύνταξη», καταλήγει η εγκύκλιος.