Αντικαπνιστικός νόμος: Πού απαγορεύεται το τσιγάρο, ποια είναι τα πρόστιμα

Την Τρίτη πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία ο αντικαπνιστικός νόμος και πλέον το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Πρόκειται για τον τρίτο αντικαπνιστικό νόμο που περνάει από τη Βουλή και πλέον όλοι περιμένουν να φανεί αν θα εφαρμοστεί και αν θα πειθαρχήσουν καπνιστές και επιχειρηματίες. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως από τις βασικότερες διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου είναι η ενεργή εμπλοκή της αστυνομίας (η οποία πάντως αντιδρά) στην επιβολή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι η καθολική απαγόρευση του τσιγάρου και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ήταν θέμα προτεραιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από την προεκλογική περίοδο.
powered by Rubicon Project

Οι νέες διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου θα μπουν σε εφαρμογή αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ τις προσεχείς ημέρες. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου είναι:

Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος στα καζίνο, και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ. Καθώς και στα καταστήματα που διεξάγονται τυχερά παίγνια με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους διακοσίων ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη δημιουργία των χώρων αυτών.
Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών.
Προβλέπεται επίσης η επιβολή χρηματικών προστίμων, αλλά και το σφράγισμα των χώρων σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Παύλος Πολάκης
«Μπαρούτι» ο Πολάκης για τον αντικαπνιστικό: «Σαράντα νοματαίοι καπνίζουμε σε μια στρούγκα στη Βουλή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15|10|2019 | 18:32
Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το «αντικαπνιστικό νομοσχέδιο»
Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15|10|2019 | 23:17

Η κυβέρνηση θέλει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Για να εφαρμοστεί σωστά και καθολικά ο νόμος αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την αναφορά παραβάσεων, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται σε:

νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ)
κέντρα διασκέδασης, κλπ.,
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/antikapnistikos-nomos-poy-apagoreyetai-tsigaro-poia-einai-ta-prostima