Αποκλειστική Συνέντευξη: Ο Rocco Venezia μας μιλά για την δική του ΝΕΚΥΙΑ (video και φωτο)

O Rocco Venezia είναι ένας Ιταλός καλλιτέχνης που αποφοίτησε σαν φωτογράφος ντοκυμαντέρ από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας με τελική διατριβή αποφοίτησης το έργο ΝΕΚΥΙΑ. Νέκυια είναι το αντικείμενο του έργου στο οποίο ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον Αχέροντα σαν έναν οδηγό για το προσωπικό του ταξίδι στην Ήπειρο. Σκοπός του είναι να δώσει μια αλληγορική και μυθολογική ανάγνωση του τοπίου σε σχέση με την τρέχουσα πολιτικο-κοινωνική κατάσταση της χώρας μας.

Η συνεργασία μεταξύ του Rocco Venezia και της Αδελφότητας Απανταχού Μελιγγιωτών ήταν κοινή επιθυμία. Για τον καλλιτέχνη, γιατί του έδωσε τη δυνατότητα να εκθέσει και να μοιραστεί  την ιδέα της Νέκυια με την τοπική κοινωνία, την οποία φωτογραφεί, ενώ για την Αδελφότητα γιατί προσθέτει μια διεθνή συνεργασία στον πλούσιο κατάλογο εκδηλώσεων και εκθέσεων της Πινακοθήκης για την φετινή καλοκαιρινή σαιζόν.

Με την ευκαιρία της έκθεσης φωτογραφίας στην Πινακοθήκη Μελιγγών, το epirusnow.gr συζήτησε με τον Rocco Venezia σχετικά με το έργο του ΝΕΚΥΙΑ και την Ήπειρο.

  1. Ποια είναι η ιδέα πίσω από το έργο σου ΝΕΚΥΙΑ;

Ο όρος Νέκυια προσδιορίζει την αρχαία τελετουργία με βάση την οποία οι ψυχές των νεκρών ανακαλούνταν πρόσκαιρα στον πάνω κόσμο από τους ζωντανούς για να τους αποκαλύψουν το μέλλον (νέκυς = νεκρός). Σε αρκετά μέρη στην Ιταλία και την Ελλάδα συνέβαινε αυτό, αλλά το μόνο επίσημο μαντείο ήταν αυτό στο Νεκρομαντείο, στις όχθες του Αχέροντα. Το πάθος μου για την μυθολογία και την φιλολογία με οδήγησε στους 3 κλασικούς ποιητές (Όμηρος, Βιργίλιος και Δάντης) οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον ποταμό Αχέροντα σαν το μυστικό σύνορο μεταξύ του πάνω και του κάτω κόσμου. Ήταν πρόκληση, λοιπόν, για μένα να χρησιμοποιήσω τον ποταμό Αχέροντα σαν οδηγό για να δημιουργήσω ένα φωτογραφικό project στο οποίο αλληγορικά και συμβολικά να συνδέσω την διαδρομή πάνω και κάτω κόσμου, με την τωρινή πολιτικο-κοινωνική Ελλάδα.

rocco 1

  1. Πόσο σε βοήθησαν οι σπουδές σου στην πραγματοποίηση του έργου σου με τον τίτλο NEKYIA;

Πριν αν ξεκινήσω τις σπουδές μου, είχα δοκιμάσει να ασχοληθώ με την φωτο-δημοσιογραφία, κάτι που όμως δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ιδέες μου καθώς η διαδικασία ήταν πολύ γρήγορη και η φωτογραφία χρησιμοποιούνταν σαν προϊόν. Όταν όμως ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, ανακάλυψα τη σημαντικότητα της έρευνας αλλά και νέους τρόπους προσέγγισης της φωτογραφίας που με βοήθησε να δημιουργήσω, ταυτόχρονα, σε προσωπικό και επαγγελματικό, όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

rocco3

  1. Πώς προέκυψε η έκθεση στους Μελιγγούς;

Στο πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα, τον περασμένο χρόνο, και θέλοντας να εξερευνήσω την ευρύτερη περιοχή, έφτασα τυχαία στο χωριό Μελιγγοί της Δωδώνης και εντυπωσιάστηκα από το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού αλλά και τον καινούργιο χώρο της Πινακοθήκης. Και τα δύο στο παλιό κτίριο του σχολείου. Μετά τη συνάντηση με τον Περικλή, τον πρόεδρο της Αδελφότητας του χωριού, και μαθαίνοντας για τις δράσεις της Αδελφότητας τόσο στη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να οργανώσουμε κάτι για τον επόμενο χρόνο. Αυτό για μένα ήταν μία σπουδαία ευκαιρία να δείξω στην περιοχή την εργασία μου και, κατά κάποιον τρόπο, να επιστρέψω στην τοπική κοινωνία, μέρος από την δουλειά που έχω κάνει στην περιοχή.

rocco4

Στο σημείο αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Rocco Venezia , αλλά και στον Πρόεδρο της Αδελφότητας Απανταχού Μελιγγιωτών κο Π. Παππά για την ευγένειά τους και την πολύ παραγωγική συζήτηση που είχαμε μαζί τους.

Σκοπός της Αδελφότητας δεν είναι μόνο η προαγωγή παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων (πανηγύρι 14 και 15 Αυγούστου) και η επιμέλεια της λαογραφικής παρακαταθήκης  του χωριού, αλλά είναι και η οργάνωση μοντέρνων και πειραματικών δράσεων σαν και αυτή που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Μελιγγών.

Και οι δράσεις της Αδελφότητας καθόλη τη διάρκεια του έτους είναι πολυποίκιλλες, μετατρέποντας πραγματικά τους Μελιγγους σε φωτεινό παράδειγμα και επίκεντρο του πολιτιστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος για την περιοχή μας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 20 Ιουλίου και θα ακολουθήσει η έκθεση του Ιταλού γλύπτη και χαράκτη Francesco Moretti (εγκαίνια 23 Ιουλίου 2016, στις 19:30’).

Η επίσημη ιστοσελίδα για τον Rocco Venezia: www.veneziarocco.com

Για να δείτε  το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στους Μελιγγούς: www.meliggoi.gr/kalokairi2016