Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά πάρκα Ευρυμενών, Καμαρίνας και για το Υδροηλεκτρικό Τύριας

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για τέσσερα έργα ΑΠΕ, τα οποία απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση αφορούν, μεταξύ των άλλων, τα έργα:

  • Δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 95 ΜW και 30 ΜW αντίστοιχα στη  θέση «Καμαρίνα» Δ.Ε. Ζαλόγγου Δήμου Πρέβεζας
  • Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 75 MW στη θέση Ευρυμενών, Τ.Κ. Δελβινακόπουλου Δήμου Ζίτσας
  • Μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 1,78 MW επί του ποταμού Τύρια Δ.Ε. Σελλών Δήμου Δωδώνης.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Γοργόλης στην τοποθέτησή του, αφού τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που όμως δεν προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον ή σε άλλες υπάρχουσες δραστηριότητες, αναφέρθηκε διεξοδικά σε ζητήματα που ανακύπτουν από το ενδεχόμενο υλοποίησης των ανωτέρω έργων. Μάλιστα τόνισε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος εξετάζει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων πάντα και κυρίως ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα αυτών.

Για τα έργα στη θέση «Καμαρίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προτεινόμενη θέση και των δυο πάρκων βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και εγγύς του ιερού βράχου του Ζαλόγγου και του οικισμού Καμαρίνας, μεταβάλλοντας έτσι τον ιστορικό χαρακτήρα και την αισθητική του τοπίου της ευρύτερης περιοχής. Ότι η έκταση κατάληψης των πάρκων θα δημιουργήσει πρόβλημα στις κτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής και τέλος ότι οι απαραίτητες εκχερσώσεις, εκσκαφές και διαμορφώσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων θα μεταβάλουν την υδρολογία της περιοχής και θα προκαλέσουν ολίσθηση του εδάφους.

Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών στην Καμαρίνα, μεταφέροντας και την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε διεξοδικά και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν πολίτες της περιοχής, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχιλλέας Γκούμας.

 

Για το έργο στην Τ.Κ. Δελβινακόπουλου του Δήμου Ζίτσας ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σύνολο των εκτάσεων που απεικονίζονται στα τοπογραφικά διαγράμματα της επένδυσης αντιστοιχεί σε βοσκοτοπικά αγροτεμάχια και για την Επιτροπή Περιβάλλοντος οι βοσκότοποι ή βοσκήσιμες γαίες, αποτελούν πολύτιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία και το περιβάλλον.

 

Για το έργο επί του ποταμού Τύρια του Δήμου Δωδώνης ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Δωδώνης και οι πολίτες της περιοχής παρέθεσαν στην επιτροπή στοιχεία που αφορούν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα με επιστημονικό υπόβαθρο τα οποία περιέχονται στην απόφαση του Δήμου Δωδώνης και παρά τις πολλές θετικές γνωμοδοτήσεις που υπάρχουν πρότεινε η γνωμοδότηση να είναι αρνητική με το σκεπτικό της απόφασης του Δήμου.

 

Ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την αναβολή που δόθηκε στο θέμα αυτό την προηγούμενη φορά ώστε να προετοιμάσει ο Δήμος  τις απόψεις του, έκανε ενδελεχή αναφορά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωδώνης και τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου στην περιοχή

 

 

Αντίθετα η Επιτροπή Γνωμοδότησε θετικά για το έργο «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 0,593MW στη θέση Κορακάδες Δ.Ε. Αθαμανίας Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι υπέρ των ΑΠΕ που γίνονται από Ενεργειακές Κοινότητες μετά από πρωτοβουλία και συμμετοχή των ΟΤΑ και των κατοίκων τους, καθώς τα οφέλη από τα έργα αυτά θα επιστρέφουν συνολικά στον πολίτη.

 

 

Για το έργο «Σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας με καύση βιοαερίου που έχει παραχθεί από μονάδα αναερόβιας χώνευσης, εγκατεστημένης ισχύος 999 KWel  στην Τ.Κ. Νεοχωρίου Δήμου Ζίτσας η Επιτροπή δεν γνωμοδότησε, εξαιτίας νομικών ζητημάτων και ελλείψεων που προκύπτουν στην Μελέτη.

 

 

Η Επιτροπή γνωμοδότησε επίσης θετικά  επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

 

  • «Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, από 14.000 σε 22.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Νεοχωρίου, Π.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)
  • «Ε.Π.Ο. υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 26.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δυο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 13.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 13.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στην Τ.Κ. Λογγάδων, Π.Ε. Παμβώτιδας, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)
  • «Ε.Π.Ο. επέκτασης υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, από 17.800 σε 49.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Ζίτσας, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)
  • «Ε.Π.Ο. επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 13.000 σε 62.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δύο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δυναμικότητας 41.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 21.000 ορνιθίων 2 κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στη θέση «Στρόγγλι», Τ.Κ. Περάτης, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)
  • «Λατομείο μαρμάρων , στη θέση «Χαλίκια» της Τ.Κ. Αναργύρων, της Δ.Ε. Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

 

Επίσης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμων για την υλοποίηση των έργων:

  • «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας δημοτικών δρόμων Τ.Κ. Μονολιθίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 145.000 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων)
  • «Επείγουσες εργασίες στερέωσης οδού πρόσβασης προς Επαρχιακό δίκτυο Καλαρρυτών και διευθέτηση όμβριων επ’ αυτού», προϋπολογισμού 117.000,00 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων)
  • «Αποκατάσταση τοίχων αντιστήριξης δημοτικών δρόμων οικισμού Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων », προϋπολογισμού 93.000 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων)
  • «Αποκατάσταση κατολίσθησης και προστασία κατοικίας στο Μαυρονόρος Πωγωνίου », προϋπολογισμού 74.4000 ευρώ (με το Δήμο Πωγωνίου)
  • «Βελτίωση δασικού δρόμου Γ’ Κατηγορίας «ΠΛΑΙ – Λ. ΜΠΙΣΤΙΕΣ – Λ. ΜΠΑΖΓΟΥΡΙ – ΚΑΡΑΟΥΛΙ – ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΣ» Τ.Κ. Περιβλέπτου Δήμου Ιωαννιτών », προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (με το Δήμο Ιωαννιτών)
  • «Βελτίωση Συνδετήριας οδού από 8η επαρχιακή οδό Ν. Ιωαννίνων έως τον οικισμό Τερόβου », προϋπολογισμού 41.000 ευρώ (με το Δήμο Δωδώνης)

 

Τέλος  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου, για τη «Δοκιμαστική Λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 62.000 ευρώ.