Αυξημένα κατά 10% τα ενοίκια φοιτητικής κατοικίας -To Airbnb «εξαφάνισε» τα διαθέσιμα ακίνητα

Μειωμένες, μεσοσταθμικά, κατά 10,5%, λόγω και των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, είναι φέτος οι διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε η Spitogatos στο iefimerida.

Με τις βάσεις εισαγωγής να αναμένεται να ανακοινωθούν έως την προσεχή Τετάρτη, ο CEO της Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός εξηγεί στο iefimerida ότι τα ύψη των ενοικίων στις φοιτητικές κατοικίες είναι φέτος μεσοσταθμικά αυξημένα κατά 10,2%, ενώ για την Αθήνα -που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό φοιτητών- η αύξηση «αγγίζει» το 14,3%.
Εως και κατά 25% μειωμένες οι διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες

Πέρα από τις «εκρηκτικές» αυξήσεις που έφεραν στα ενοίκια, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, Homeaway και Booking, φαίνεται πως ζημίωσαν και την αγορά της φοιτητικής κατοικίας. Είναι ενδεικτικό ότι σε ορισμένες περιοχές τα ακίνητα που διατίθενται για φοιτητικές κατοικίες μειώθηκαν έως και κατά 25%.

 

 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μελαχροινός «φέτος, βλέπουμε πολύ λιγότερες διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα (-22,5% στη διαθεσιμότητα), τη Λαμία (-21,3%), τη Χαλκίδα (-22,5%), το Βόλο (-22,6%) και την Ξάνθη (-25,8%)».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο CEO της Spitogatos δείχνει να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ΠΟΜΙΔΑ περί σταδιακής επιστροφής ακινήτων -που σήμερα είναι αναρτημένες στις πλατφόρμες τύπου Airbnb- στις «παραδοσιακές» μακροχρόνιες μισθώσεις. «Τα πρώτα μας στοιχεία ειδικά από το κέντρο της Αθήνας, δείχνουν ακριβώς αυτό. Οτι υπάρχει μια μικρή αύξηση του stock, και σε κάποιες περιοχές, τις πιο τουριστικές, οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Μελαχροινός.
Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO της Spitogatos, στο iefimerida:

-Κύριε Μελαχροινέ, θα ήθελα ένα γενικό σχόλιό σας για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, από τη βαθιά κρίση της περιόδου ‘10 έως ‘18, καθώς κυρίως τον τελευταίο χρόνο για την αξία των ακινήτων, τους ιδιοκτήτες αλλά και για τους ενοικιαστές;

Δ.Μ.: Η αγορά συνολικά είναι σε ανοδική τάση, και αυτό οφείλεται περισσότερο στην αύξηση της ζήτησης για πωλήσεις κατοικιών. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια συνεχόμενης πτωτικής πορείας, οι τιμές πώλησης κατοικιών (σε πανελλαδικό επίπεδο) πέρσι σταθεροποιήθηκαν και φέτος είναι στο +6% σε σχέση με το 2018. Ωστόσο, αυτή είναι η μέση τάση σε πανελλαδικό επίπεδο και τα δεδομένα ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας είχε παρατηρηθεί ανοδική τάση από πέρσι και φέτος είναι ιδιαίτερα έντονη, μιας και το 2018 οι τιμές πώλησης ανέβηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2017, ενώ το 2019 κυμαίνονται στο +26% σε σχέση με το 2018.

-Σε ό,τι αφορά τις ενοικιάσεις και τα ύψη των μισθωμάτων;

Δ.Μ.: Στις ενοικιάσεις κατοικιών, πανελλαδικά οι τιμές είναι και φέτος ανοδικές για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο +8.6%, εδώ όμως οι διακυμάνσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες μεταξύ περιοχών. Σε κάποιες περιοχές που παρουσίαζαν πολύ έντονη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα είχαν μικρή διαθεσιμότητα και υψηλές τιμές, οι τιμές φέτος παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης. Από την άλλη, οι τιμές κατοικιών σε περιοχές που βρίσκονται ακόμα σε συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα, φέτος παρουσιάζουν έντονη αύξηση.

Για παράδειγμα, οι τιμές ενοικιάσεων κατοικιών στο Δήμο Αθηναίων φέτος κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο +6.2%. Αν όμως κοιτάξουμε τις γειτονιές πιο συγκεκριμένα:
-Οι τιμές στο Κουκάκι παρουσίασαν μείωση κατά 5.5% και στο Ιστορικό Κέντρο δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με πέρσι.
-Οι τιμές σε Κυψέλη, Πατήσια, Πλατεία Αττικής, Κολωνό, Πολύγωνο και άλλες περιοχές πιο «οικονομικές», φέτος έχουν αυξηθεί πάνω από 20%.

-Σε λίγες ημέρες ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια. Τι εικόνα έχετε για τα ύψη των ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών αλλά και για τα διαθέσιμα ακίνητα;

Δ.Μ: Πανελλαδικά, η σταθμισμένη αύξηση τιμών στις φοιτητικές κατοικίες είναι στο +10.2%, ενώ, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες αγγελίες στις ιστοσελίδες μας, τα διαθέσιμα φοιτητικά ακίνητα πανελλαδικά έχουν μειωθεί κατά 10.5% το 2019 σε σχέση με το 2018. Στην Αθήνα η κατάσταση είναι διαφορετική, μιας και οι διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες φαίνεται να αυξήθηκαν φέτος κατά 7.1%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι τιμές τους κατά 14.3%.

Φέτος, βλέπουμε πολύ λιγότερες διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα (-22.5% στη διαθεσιμότητα), τη Λαμία (-21.3%), τη Χαλκίδα (-22.5%), το Βόλο (-22.6%) και την Ξάνθη (-25.8%). Προβλήματα ενδεχομένως να υπάρξουν και φέτος σε περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν σταθερά μικρή διαθεσιμότητα σε φοιτητικές κατοικίες το Σεπτέμβρη, όπως για παράδειγμα τα Χανιά, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα.

-Μπορεί να πει κάποιος ότι τα παραπάνω φαινόμενα οφείλονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb;

Οι διακυμάνσεις στις διαθεσιμότητες των φοιτητικών διαμερισμάτων σίγουρα οφείλονται και στην αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, και αυτό ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, και ενδεχομένως η φετινή μείωση των κρατήσεων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Αθήνα, να έχει συμβάλει στην αύξηση (+7.1%) της διαθεσιμότητας φοιτητικών διαμερισμάτων στο Δήμο Αθηναίων.

-Σε πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στο iEfimerida, βασισμένο σε στοιχεία της Spitogatos, φανερωνόταν μια πολύ σημαντική αύξηση στα ύψη των ενοικίων στην Αθήνα, ακόμη και στις πιο λαϊκές συνοικίες. Πού αποδίδετε αυτή την τάση;

Δ.Μ: Αλλάζουν οι πιάτσες, λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας και των πολύ υψηλών τιμών. Οι τιμές σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, ιδιαίτερα τις πιο τουριστικές λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αυξηθεί πάνω από 50%, κάτι που προφανώς δε συμβαδίζει με την αντίστοιχη πορεία του μέσου εισοδήματος ενός ενοικιαστή. Συνδυαστικά και με τη μειωμένη διαθεσιμότητα, αυτό έχει οδηγήσει τον κόσμο στην αναζήτηση σε άλλες περιοχές με μέση τιμή ανά τ.μ. κάτω από 8 ευρώ, οι οποίες ειδικά φέτος παρουσιάζουν έντονα αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα του +25-30%.

-Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα ύψη των ενοικίων θα «πέσουν» το προσεχές φθινόπωρο λόγω μαζικής «αποχώρησης» ιδιοκτητών ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η πρόβλεψη;

Δ.Μ.: Τα πρώτα μας στοιχεία ειδικά από το κέντρο της Αθήνας, δείχνουν ακριβώς αυτό. Ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση του stock, και σε κάποιες περιοχές (τις πιο τουριστικές) οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται, παραμένοντας όμως σε ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αν αυτό το κύμα «αποχώρησης» ιδιοκτητών ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα (προσφορά) διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε αυτές τις περιοχές, και σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης αυτό θα οδηγήσει στη μετέπειτα διόρθωση των τιμών, ξεκινώντας από τις περιοχές στις οποίες είναι σήμερα πολύ υψηλές.

Θεωρώ, επιπλέον, πως στη μελέτη της πορείας των τιμών ενοικιάσεων κατοικιών, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι έχει πλέον αυξηθεί και η ζήτηση (αλλά και οι συναλλαγές) για πωλήσεις κατοικιών, ενώ από πέρσι έχουν αυξηθεί τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται από τις τράπεζες. Μέχρι πριν 2 χρόνια, ο κόσμος στρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά στην ενοικίαση, ενώ τώρα έχει ξεκινήσει να στρέφεται και στην αγορά. Αυτό, σαν δευτερεύων παράγοντας, μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση της ζήτησης για ενοικιάσεις κατοικιών, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε (μικρή) αντίστοιχη μείωση των τιμών, μιας και για μια μερίδα του κόσμου που έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ακίνητο, όσο η ενοικίαση είναι «ακριβή», η αγορά κατοικίας ενδεχομένως να είναι πιο συμφέρουσα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/foititiki-katoikia-ayximena-kata-10-ta-enoikia