Αχτσιόγλου: Αυτή είναι η τελική ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία, σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρεται στα κριτήρια ένταξης για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, μετά και τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Η ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει αποπληρωμή σε έως και 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85%.

Θα καλύπτει ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, π.χ. μηχανικούς, δικηγόρους καθώς και αγρότες, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Επίσης, ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα, π.χ. εμπόρους, που είτε έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ είτε τα χρέη τους είναι κατά 85% προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να ρυθμίζονται με αντίστοιχο τρόπο οι οφειλές των επιχειρήσεων για 20.000 έως 50.000 ευρώ, επίσης με «κούρεμα» προσαυξήσεων και αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις.

Κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται στον λόγο του συνολικού χρέους προς τα έσοδα προ φόρων και αποσβέσεων. Αυτός ο λόγος θα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος με το 8.

Επίσης θα πρέπει τον τελευταίο χρόνο ή τα δύο από τα τρία τελευταία χρόνια πριν από την ένταξη στη ρύθμιση, η φορολογική δήλωση του οφειλέτη να είναι θετική.

Εκτιμώ ότι εκτός από τις περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση».

aftodioikisi.gr