Βάσεις 2016: Πτώση στις “απλησίαστες” σχολές

Με τρεις ταχύτητες αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα περιζήτητα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ πολλές πρωτοκλασάτες σχολές θα βρεθούν κάτω από το όριο των 18.000 μορίων, όπως αναλύει σε ρεπορτάζ του το Έθνος.

Σύμφωνα με την τελευταία επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων και λίγες ημέρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται πως η πορεία των βάσεων θα ακολουθήσει διαφορετικές κατευθύνσεις για συγκεκριμένες ομάδες σχολών.

AdTech Ad

Πτώση στις σχολές υψηλής ζήτησης

Με εξαίρεση τις ιατρικές σχολές, οι εκτιμήσεις θέλουν τις σχολές που στο παρελθόν είχαν υψηλή ζήτηση να πέφτουν. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση αφορά τις Νομικές, σχολές Ψυχολογίας, Πολυτεχνικές, Οικονομικές και σχολές Πληροφορικής. Μάλιστα, η πτώση κυμαίνεται από 100 ως 150 μόρια, ενώ ενδέχεται να φτάσει τα 400 και 500. Έτι μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της βάσης σε πανεπιστήμια της Περιφέρειας.

Άλλωστε, τα πάλαι ποτέ απλησίαστα τμήματα Παιδαγωγικής που κάποτε εξασφάλιζαν επαγγελματική αποκατάσταση αναμένεται να βρεθούν στα αζήτητα, με τη βάση εισαγωγής για κάποια από αυτά να πέφτει ακόμη και πέριξ των 10.000 μορίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως η πτωτική τάση, ενδέχεται να ρίξει σχολές νομικής – όπως εκείνη του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης – ακόμη και κάτω από το “φράγμα” των 18.000 μορίων. Αντίστοιχη πτώση φαίνεται πως θα δούμε στη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβειου.

Στα ίδια επίπεδα στρατιωτικές σχολές και αστυνομία

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις φαίνεται πως θα παραμείνουν οι σχολές για μια θέση σε σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, αλλά και για τα σώματα ασφαλείας. Σε αυτή την εξέλιξη συμβάλει το γεγονός πως αυτές οι σχολές είναι οι μόνες που οδηγούν απευθείας στο δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.100 με 18.200 μόρια όσον αφορά στους αξιωματικούς και 16.100 για την σχολή Αστυφυλάκων. Αντίστοιχα οι σχολές Ευελπίδων υπολογίζεται να κινηθούν κοντά στις 16.000 (ΟΠΛΑ) και 17.350 (ΣΩΜΑΤΑ) αντίστοιχα.

Ιατρική και παραϊατρικές σχολές σε άνοδο

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι σχολές ιατρικής, αλλά και ΤΕΙ του ιατρικού και παραϊατρικού κλάδου αναμένεται να σημειώσουν αύξηση που ανά περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 500 μόρια.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν πως η επίσημη ανάρτηση των βάσεων εισαγωγής να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου. Η αρμόδια υπηρεσία έχει αυξημένο φόρτο εργασίας, με το νέο σύστημα (4+1 μαθήματα) που μπορούσαν από φέτος να επιλέξουν οι μαθητές, πέραν εκείνων που προτίμησαν το “παλιό σύστημα”.

 

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ