Βερολίνο: Φορτηγό έπεσε σε πλήθος σε Χριστουγεννιάτικη αγορά -12 νεκροί και 48 τραυματίες

Με αίμα βάφτηκε η χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 48. Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε το ISIS το βράδυ της Δευτέρας (19/12).

Την είδηση για την ανάληψη ευθύνης μετέδωσε η Washington Times, επικαλούμενη ιρακινές πηγές.

Σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθη ένας άνθρωπος ως ύποπτος για την επίθεση ενώ ένας δεύτερος που επέβαινε στο όχημα να είναι νεκρός. Όπως γνωστοποίησε η αστυνομία  σε ανάρτησή της στο Twitter, το φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος επισκεπτών στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, οδηγήθηκε εκεί από πρόθεση.

Οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου έκαναν γνωστό επίσης ότι ο νεκρός άντρας που βρέθηκε στο φορτηγό, δεν είχε τον έλεγχό του οχήματος, όταν αυτό έπεφτε πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Με πολωνικές πινακίδες το φορτηγό -Πιθανόν εκλάπη

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το φορτηγό είχε πολωνικές πινακίδες και ότι ανήκει σε πολωνική μεταφορική εταιρεία, η οποία είπε στις αρχές πως το όχημα έφυγε από την Πολωνία το απόγευμα της Δευτέρας, με προορισμό το Βερολίνο. Τους είπαν ακόμη ότι έχασαν την επαφή με τον οδηγό στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα). Υπάρχει η πιθανότητα κλοπής του φορτηγού, σύμφωνα με τον Guardian. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έδωσε συνέντευξη σε πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας ότι ο ξάδελφός του ταξίδευε με το φορτηγό προς το Βερολίνο και ότι ήθελε να περάσει εκεί το βράδυ. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί τον ξάδελφό του να προκαλεί το περιστατικό, γιατί έχει 15 χρόνια οδηγικής εμπειρίας σε φορτηγά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο CNN: «δεν είμαι ειδικός, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι το φορτηγό κινείτο με περίπου 40 μίλια την ώρα (64 χλμ.) και δεν φάνηκε να φρενάρει καθόλου».

Το λουτρό αίματος στο Βερολίνο, θυμίζει πολύ την περίπτωση του μακελειού στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 2016, οπότε ένα φορτηγό τρομοκράτη έπεσε σε πλήθος που γιόρταζε την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Γαλλίας, σκοτώνοντας 86 και τραυματίζοντας 434 ανθρώπους

Φωτογραφίες: AP Photo/Michael Sohn