Βιβλιοπαρουσίαση: «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641»

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641» παρουσιάζουν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» το Σάββατο 25 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ. μ. το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μουσιωτίτσας και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».

Το βιβλίο ιστορεί το δραματικό οδοιπορικό του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ. Η ιστορία, φυσικά, του Ισαάκ Μιζάν δεν είναι παρά η κοινή πορεία απ’ τη ζωή προς την τιμωρία και το θάνατο των εβδομήντα περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι 352 της Άρτας, οι 1725 των Ιωαννίνων και οι 250 της Πρέβεζας.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 25 Μαρτίου 1944, εβδομήντα τρία ακριβώς χρόνια πριν, οι Γερμανοί μετέφεραν τους Γιαννιώτες Εβραίους, φορτωμένους στα καμιόνια, μέσω Κατάρας στην Καλαμπάκα και από εκεί στη Λάρισα στοιβαγμένους στα βαγόνια. Απ’ όπου κατέληξαν στις 10 Απριλίου στο Άουσβιτς  μαζί με τους άλλους αδερφούς τους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Αθήνας, του Αγρινίου, της Πάτρας  και της Αθήνας.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Μωυσής Ελισάφ, Γενικός Γραμματέας  Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, ο Γιάννης Αναγνώστου, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και Πρόεδρος  Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων, και η Νίκη Ζούκη, Φιλόλογος, Θεατρικός συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και συντονίσει η Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος, Μεταφράστρια.