Βρετανικές εκλογές: Θρίαμβος για Τζόνσον με 44% και ισχυρή αυτοδυναμία, πάνε φουλ για Brexit

Τα συντριπτικά αποτελέσματα του exit poll για τις βρετανικές εκλογές που δημοσιεύτηκαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τον νικητή.

Με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται νωρίς το μεσημέρι (σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ), οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, οδεύουν σε μία θριαμβευτική νίκη επί των Εργατικών, που είναι η μεγαλύτερή τους από το 1987 όταν πρωθυπουργός ορίστηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Παράλληλα, η απώλεια 71 εδρών για τους Εργατικούς, αν επιβεβαιωθεί, φέρνει εξελίξεις καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν, στην πρώτη του αντίδραση μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ουσιαστικά ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Εκλογές στη Βρετανία: Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα
Με αρκετές περιφέρειες τα ξημερώματα να έχουν βγάλει τα πρώτα αποτελέσματα (περίπου στο 50%), φαίνεται πως το exit poll επιβεβαιώνεται. Οι Τόρις πάνε για την πλειοψηφία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως πάει για 357 έδρες (το exit poll έκανε λόγο για 368), αρκετές παραπάνω (39) από αυτές που πήραν στις τελευταίες εκλογές.
Από την άλλη οι Εργατικοί πέφτουν στις 201 (για 191 μιλούσε τα μεσάνυχτα το exit poll), ενώ πριν δύο χρόνια είχαν 61 έδρες παραπάνω. Έτσι, ο Τζόνσον θα ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή και όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, έχει ήδη εξασφαλίσει πως τα στελέχη των Τόρις θα τον στηρίξουν ώστε να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβές στο Brexit, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει την τελευταία φορά, όταν και αρκετά στελέχη του κόμματος, αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Αυτά αποτελεί παρελθόν για τον Τζόνσον, που κάλεσε τον κόσμο να βγει και να γιορτάσει για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα.

Περιχαρής ο Μπόρις Τζόνσον / Φωτογραφία: AP

Ο δρόμος άνοιξε για να ολοκληρωθεί η έξοδος στις 31 Ιανουαρίου, εφ’ όσον βέβαια επικυρωθεί μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων, από την Βουλή των Λόρδων και στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC οι Συντηρητικοί αναμένεται να λάβουν ποσοστό 45%, οι Εργατικοί 33%, οι Φιλελεύθεροι 12%, οι Πράσινοι 3% και το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ 2%.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, τότε η νίκη του Τζόνσον θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Τόνι Μπλερ το 1997 όταν έπιασε 44,3%, μεγαλύτερη από τις τρεις νίκες της Μάργκαρετ Θάτσερ (44,9%, 43,5% και 46,2%) και η μεγαλύτερη από το 1970 όταν ο Έντουαρντ Χηθ επικράτησε με 46,2%.

Οι εκτιμήσεις του exit poll για τα άλλα κόμματα, εκτός ο Φάρατζ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκτός των δύο ισχυρών κομμάτων, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας εμφανίζεται κερδισμένο με 55 έδρες. Στις 13 υπολογίζεται πως θα πάρει το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, ενώ 4 έδρες θα πάρει το Κόμμα της Ουαλίας και 1 οι Πράσινοι. Αντίθετα, εκτός κοινοβουλίου φαίνεται πως είναι το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/bretanikes-ekloges-thriambos-tzonson-tremei-o-kormpin