Β. Γιόγιακας: Nα ολοκληρωθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για το “Βοήθεια στο Σπίτι”

Να ολοκληρωθεί η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τονίζει ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υπογραφή σημαίνει και σοβαρή καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στο Πρόγραμμα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μείνουν για μήνες με μηδενικό εισόδημα. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

Προς τους:

κ. Υπουργό Εσωτερικών

κα Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

ΘΕΜΑ: «Καθυστέρηση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για το “Βοήθεια στο Σπίτι”» 

 

Με το άρθρο 153 του ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107Α΄/31-7-2017) η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒΣΣ) καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών παρατείνονται από την λήξη τους μέχρι τις 31/12/2019. Οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος ορίστηκαν στα 60 εκ. ευρώ για κάθε πλήρες έτος της παράτασης και θα αντληθούν από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του ΑΚΑΓΕ, τους τακτικούς προϋπολογισμούς των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και από την ειδική εισφορά ασφαλισμένων για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων».

 

Η διαχείριση των πόρων και οι διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζονται σε Προγραμματική Σύμβαση, που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.). Σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έκδοση του ΦΕΚ περί παράτασης του ΒΣΣ, οι διαδικασίες για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των συμβαλλόμενων Φορέων  η οποία μεταξύ άλλων καθορίζει τον τρόπο χρηματοδότησης των Φορέων Υλοποίησης, δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανελληνίου συντονιστικού συλλόγων και σωματείων ΒΣΣ (23/2/2018) ο Υπουργός Εσωτερικών και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απέρριψαν αίτημα εκπροσώπων των εργαζομένων για συνάντηση στην οποία θα τίθετο και το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης.

 

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης συνεπάγεται επιβράδυνση της ροής χρηματοδότησης προς τους Φορείς Υλοποίησης και επομένως αδυναμία έγκαιρης καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΒΣΣ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν για μήνες με μηδενικό εισόδημα.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης για την παράταση του ΒΣΣ,
  • Πότε εκτιμάται ότι ξεκινήσει η καταβολή δεδουλευμένων για το 2018 και με ποιο χρονοδιάγραμμα;