Γιάννενα Τώρα: Βολές για τον προυπολογισμό του Δήμου

Το κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019. Μόνο για τους πρώτους 8 μήνες, φυσικά, αφού από 1ης Σεπτεμβρίου θα αναλάβει νέα Δημοτική Αρχή.

 

Η γενική εικόνα του προϋπολογισμού δεν είναι καλύτερη από αυτή του περυσινού. Ίσως μάλιστα να είναι και λίγο χειρότερη. Για παράδειγμα, πέρυσι, σε σύνολο προϋπολογισμού 124 εκατομμυρίων είχαμε 40 εκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές, δηλαδή το 31%. Φέτος, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 37% (44/119). Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών αλλά η Δημοτική Αρχή δεν το τολμά.

 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιωτίτσας, στην ομιλία του έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει τη φράση «να καταθέσουν τις προτάσεις τους και οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης». Δυστυχώς γι αυτόν, η σχετικά πρόσφατη δήλωση του κ. Δημάρχου «Δεν συγκυβερνούμε», όταν είχαμε καταθέσει κάποιες προτάσεις διαφορετικές από αυτές της Δημοτικής Αρχής, είναι πολύ νωπή!

 

Όπως και πέρυσι, η λέξη «λίμνη» δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στον πολυσέλιδο κατάλογο τίτλων και αριθμών. Η πόλη μπορεί να μην έχει και τόση σχέση με γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά έχουμε (καλώς) αντιδήμαρχο πρωτογενούς τομέα. Αντιδήμαρχο Λιμναίων Θεμάτων όμως δεν έχουμε. Όπως μάλιστα απεκαλύφθη χτες, από μια αποστροφή του λόγου του κ. Δημάρχου, οι συζητήσεις για τη δημιουργία του Λιμναίου Ταμείου, το οποίο τόσο είχε διαφημιστεί, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, έχουν σταματήσει.

 

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωλαίνει σοβαρά. Οι έννοιες ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.ά. φαίνεται να είναι άγνωστες στη Δημοτική Αρχή. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρουσιαστεί μια σύγκριση των δαπανών και της ποιότητας των υπηρεσιών της αποκομιδής απορριμμάτων μεταξύ κέντρου πόλης και περιοχών όπου η δουλειά έχει ανατεθεί σε ιδιώτη αλλά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.

 

Η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου από τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ γίνεται στοιχειωδώς και όχι στην έκταση που θα έπρεπε. Τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΔΗΑΝΕΤΑΙ είναι αδικαιολόγητα λίγα και το γιατί παραμένει αδιευκρίνιστο. Επίσης, αν μερικά δημοτικά ακίνητα δεν αποφέρουν κέρδη στο Δήμο αλλά απλώς τον επιβαρύνουν με τον ΕΝΦΙΑ, θα μπορούσαν να εκποιηθούν.

 

Η αλληλεπίδραση με το Δημότη (αξιολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών, ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα) βρίσκεται στο Ναδίρ. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η μη πρόσκληση των Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση.

 

Τα πάσης φύσεως τέλη διατηρούν το Δήμο διχασμένο, μακριά από το πνεύμα του Νομοθέτη του «Καλλικράτη». Οι μειώσεις που έχουν γίνει ως τώρα είναι περιστασιακές χωρίς κανένα μακροπρόθεσμο πλάνο σύγκλισης.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και επειδή κάθε χρόνο ο ψηφιζόμενος προϋπολογισμός μέχρι το τέλος της χρονιάς αναθεωρείται πάνω από 10 φορές, σε βαθμό που τελικά πολύ μικρή σχέση να έχει με τον αρχικό, καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό πλην των δαπανών για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων και των δαπανών του ΟΚΠΑΠΑ.

 

Καλή Πρωτοχρονιά!