Για τα τρέχοντα ζητήματα τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης

Σε τρέχοντα ζητήματα αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Αναλυτικά τα θέματα στα οποία τοποθετήθηκε είναι τα εξής:

 Περιμετρικός ποδηλατόδρομος- πεζόδρομος  λίμνης Παμβώτιδας

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι για το έργο του περιμετρικού ποδηλατόδρομου- πεζόδρομου της λίμνης Παμβώτιδας,  υπάρχει μελέτη (από την πρώην Κρατική Περιφέρεια Ηπείρου)  με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η οποία όμως χρειάζεται επικαιροποίηση σε ορισμένα σημεία, όπως π.χ. για διέλευση ενός μικρού τμήματος μέσα από τη λίμνη με εναέρια ξυλοκατασκευή στο ύψος της Ι.Μ. Ντουραχάνης, στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις ή και στην περιοχή της Ντραμπάτοβας,  ώστε να μην συμπίπτει με επαρχιακές ή δημοτικές οδούς. Πρόσθεσε επίσης ότι αν υπάρχουν μικρά τμήματα που διέρχονται από ιδιοκτησίες, αυτά πρέπει να απαλλοτριωθούν. «Για το συγκεκριμένο έργο, δεν παίζει κανένα ρόλο που βρίσκεται η πράσινη, η μπλε ή η κόκκινη γραμμή της οριοθέτησης.   Μη μπερδεύουμε σε κανένα σημείο το γύρο της λίμνης με την κόκκινη γραμμή κλ.», εξήγησε.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να βρεθεί επιτέλους λύσει με τις ιδιοκτησίες στην περιοχή του Μάτσικα, αλλά και να αποζημιωθούν από το κράτος οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στους Λογγάδες που μετά την κατασκευή των αναχωμάτων αυτές έχουν πλημμυρίσει.

 

 Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Ζαγόρι

Με αφορμή τη συζήτηση που  γίνεται  για το ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκου  στα Άνω Πεδινά, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει έλθει σε επικοινωνία με την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει την εγκατάσταση Φ/Β στην περιοχή που έχει προταθεί για ένταξη στα  πολιτιστικά τοπία της UNESCO.

Η παρέμβαση, έγινε μετά τη δέσμευση που έχει αναλάβει, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ότι δεν θα προχωρήσει σε υλοποίηση του σχεδίου του για εγκατάσταση Φ/Β πάρκου σε αγροτική περιοχή των Άνω Πεδινών, εφόσον υπάρξει καθολική απαγόρευση.  «Αυτό   ανακοινώθηκε σε συνάντηση που έγινε στο Ζαγόρι και απορώ γιατί επανέρχεται προς συζήτηση το θέμα», κατέληξε.

 

 Η  ε.ο. Ιωαννίνων- Δωδώνης (οδός Νιάρχου)

Η κατασκευή της οδού Νιάρχου (τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Δωδώνης) προχωρά τάχιστα,  ανέφερε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι είναι ένα έργο πολύ αναγκαίο γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή κυκλοφορούν καθημερινά περί τους 20.000 πολίτες.   Συνεχίζοντας,  είπε,  ότι κατασκευάζεται  σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη, η οποία πέρασε όλες τις νόμιμες διαδικασίες., αλλά και κρίθηκε και μέσα από  το  Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόσθεσε ότι μικροδιορθώσεις μπορεί να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη των επιβλεπόντων μηχανικών, των μελετητών και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», όχι όμως και αλλαγές που αλλάζουν ριζικά τη φιλοσοφία του έργου, όπως είναι και το αίτημα κατάργησης τους ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Νιάρχου με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων.

 

 Διοικητήρια Άρτας- Πρέβεζας

 

Αναφερόμενος στα Διοικητήρια Πρέβεζας και Άρτας ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης ενημέρωσε ότι για το πρώτο,  έχει κατατεθεί η δεύτερη αίτηση στο Κ.Α.Σ.  προκειμένου να  δοθεί η τελική έγκριση. Υπήρξε- συμπλήρωσε -καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,  αναμένεται  όμως  εντός των επόμενων ημερών να προχωρήσει η διαδικασία.

Όσον αφορά το Διοικητήριο της Άρτας ανέφερε ότι η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη και  σε λίγο  πρόκειται να σταλεί προς έγκριση στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

 

Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων, ώστε ο φάκελος του έργου  κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας να υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την έγκριση του τρόπου χρηματοδότησης, ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης. Εκεί θα κριθεί και το ύψος της επιχορήγησης που θα δοθεί, αλλά και το ύψος του δανείου με την εγγύηση του Δημοσίου που θα απαιτηθεί από τη στιγμή που το έργο μετά την κατασκευή του θα έχει έσοδα.

 

Για τις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος Κατσικά.

 

Η Περιφέρεια δεν κάνει καμία παρέμβαση χωρίς μελέτη και χωρίς τις απαραίτητες  αδειοδοτήσεις στο Αγρόκτημα Κατσικά, ανέφερε ο Περιφερειάρχης,  προσθέτοντας ότι μετά τον αναγκαίο καθαρισμό από τα βάτα και την καύσιμη ύλη,  πρόκειται  να εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου στον οποίο και σήμερα βρίσκονται κτιριακές  εγκαταστάσεις.

Για το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, εξήγησε ότι σχεδιάζεται να τοποθετηθεί σε  οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο για αθλητισμό- τουρισμό και  είναι σε μακρινή απόσταση από τη λίμνη. «Κάποιοι έχουν μπερδέψει το χώρο εγκατάστασης του πρώην κλειστού, με το χώρο στον οποίο προσωρινά εναποτίθενται τα υλικά που αποσυναρμολογούνται και μεταφέρονται στα Ιωάννινα», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι και σήμερα το Αγρόκτημα Κατσικά «είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πάρκο στο οποίο δεν αλλάζουμε τίποτε, όπως διάφοροι υποστηρίζουν».