Για την Αρμενία

Διάβαζα προ ολίγων ημερών άρθρο που επιβεβαίωνε τις ανησυχίες γνωστού Αμερικάνικου think tank περί κινδύνου «διολίσθησης» της Τουρκίας στην Κινεζική αγκαλιά λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας της .
Αυτά τα πράγματα έχουν γραφεί εδώ και μήνες και στο ελληνικό διαδύκτιο από τους εδώ δημοσιογράφους και αναλυτές που ανησυχούν σφόδρα με την όλη κατάσταση , με την υποσημείωση πως ο λόγος που η όλη διαδικασία προχωρά αργά είναι πως , ως είθισται τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια , οι όροι που προτείνει το Πεκίνο είναι όροι δουλοπαροικίας , γι αυτό κι ο Ερντογάν το καθυστερεί όσο μπορεί , ψάχνοντας εναλλακτική οδό διαφυγής .
Τα γράφω αυτά γιατί θέλω κάποια μάτια που θα τα διαβάσουν να μεταβιβάσουν τα θερμά μου συγχαρητήρια στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού , εκεί που μεγάλοι εγκέφαλοι στήριζαν τη χρησιμότητα της Τουρκίας στο Δυτικό μηχανισμό στο γεγονός πως , άκουσον άκουσον , θα αποτελέσει «στιλέτο» στα πλευρά της Κίνας λόγω του ζητήματος των Ουιγούρων ! Πού να τις πεις αυτές τις ηλιθιότητες και ποιος να σε πιστέψει ! Και τώρα που θα συμβεί το αντίθετο , γιατί τα παγκόσμια οικονομικά αυτό δείχνουν και η Κίνα λογικά θα επικαλεστεί ,έστω και ως αερολογία, το θέμα αυτό για να συμπήξει στενότατους δεσμούς με την Άγκυρα , φτάνοντας τους Δρόμους του Μεταξιού ως τη Μεσόγειο , να μας πουν τι θα γίνει μ’αυτό το στιλέτο και πού θα χωθεί , τελικά !
Γιατί κάνω κάποιες άλλες σκέψεις , σε συνάρτηση με τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και βλέπω πως σε περίπτωση ήττας των Αρμενίων στην ουσία ξεκλειδώνουν όλες οι οδοί απ’τη μια άκρη της Ασίας ως την άλλη …
Αυτά όμως είναι μάλλον μια περιττή εισαγωγή , προοίμιο κάποιου άλλου άρθρου . Η ουσία του παρόντος είναι η εξής . Ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας (ποιό Αζερμπαιτζάν και πράσινα άλογα , αυτά είναι για τη Γιουροβίζιον ) κάθε μέρα που περνά ξεφεύγει απ’τα πλαίσια του επεισοδίου . Ο εγκληματίας πολέμου Ερντογάν μαζί με το γυφτομπαρόκ δικτάτορα που προσέβαλε τον πρέσβυ μας προ ολίγου καιρού , μαζί με τα ψυχανώμαλα τζιχάντια που μεταφέρει από δω κι από κει , ξεκίνησαν μια ακόμα επίθεση εναντίον χώρας πολύ μικρότερης πληθυσμιακά , που με ψυχή λεόντων όμως μάχεται υπέρ του πατρίου εδάφους .
Μιας χώρας που , μαζί με το Ισραήλ , ήταν η μόνη που πήρε θέση ξεκάθαρη υπέρ της φίλης Ελλάδος την ώρα που τα καράβια της γείτονος ξευτίλιζαν κάθε ψήγμα αξιοπρέπειας μας είχε απομείνει .
Μιας χώρας που δεν επιδίωξε πόλεμο αλλά όταν αυτός της χτύπησε την πόρτα δεν κρύφτηκε πίσω απ’το μικρό της μέγεθος σε σχέση με το διπλό αντίπαλο . Για το Γιερεβάν το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν κείται μακράν , ούτε το άφησαν στην τύχη του για να σώσουν τη «δουλειά» τους .
Μιας χώρας που δεν έτρεξε να λύσει τις διαφορές με το λήσταρχο γείτονα στη Χάγη ή εντός του πολυεθνικού αμυντικού συνασπισμού στον οποίον και οι δυο ανήκουν .
Μιας χώρας που δεν ακολούθησε «σώφρονα» πολιτική όταν υποστήριξε το δικό μας δίκιο , το δίκιο του φίλου , παρότι η προστάτιδά της Ρωσία δεν πήρε την ίδια θέση .
Και τώρα που η χώρα αυτή βρίσκεται σε ανάγκη , τώρα που τα ανθρωποειδή βομβαρδίζουν και σκοτώνουν παιδάκια και αμάχους , τώρα που σε περίπτωση που το πράγμα φτάσει στα άκρα και εν τέλει ηττηθούν τους περιμένει δεύτερη γενοκτονία , τι κάνει η «φίλη» τους ;
Κρύβεται πίσω από γελοίες ανακοινώσεις ισαπόστασης και καλεί και τις δυο πλευρές να «καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών». Δεν τολμά να ψελλίσει μια κουβέντα έστω υπέρ αυτών που φώναζαν για τα δικά της χτες ! Μη δυσαρεστηθεί ο Σουλτάνος και δε μαζέψει τα κατεβασμένα μας βρακιά που του τα δίνουμε στο χέρι ! Μπράβο ωρέ παλικάρια , έτσι είναι οι φίλοι ! Και μετά , κάθε φορά που ο οποιοσδήποτε θα μας στήνει στα τέσσερα και θα μας πηδάει , θα βαρυγκωμάμε πως δεν έχουμε υποστήριξη από κανέναν ! Λες κι εμείς υποστηρίξαμε ποτέ κάποιον που μας το ζήτησε ! Όπως πχ το ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ!Έστω και διπλωματικά , έστω με μια κουβέντα , δε λέω να στείλουμε όπλα !
Μια διαδήλωση βρε αδερφέ , μια διαμαρτυρία , κάτι ! Γιατί δε φταιν μόνο οι πολιτικοί , φταίμε κι εμείς οι ξεφτίλες που επί της ουσίας τα ίδια σκατά είμαστε . Αλλά , ξέχασα , έχει covid, πού να τρέχεις τώρα ! Εξάλλου έχουμε το θέμα των σχολικών καταλήψεων που εξαντλεί όλη μας την επαναστατικότητα !
Και δε θα ήθελα ν’αμαυρώσω το ηθικό και αξιακό ύφος του κειμένου με πίσω σκέψεις , όπως πχ τη δέσμευση του ισχυρότατου Αρμένικου λόμπι στη δική μας υπόθεση ή τη λύση κάποια στιγμή σύντομα των θεμάτων που μένουν ανοιχτά με την Αρμένικη Εκκλησία στους Αγίους Τόπους…
Όχι κύριοι . Απ’τη στιγμή που βλέπουμε φωτογραφίες με τσακισμένα παιδικά κορμάκια των φίλων και αδερφών μας το θέμα λήγει εκεί . Και από κει ξεκινάνε όλα τ’άλλα …
Σα στήλη και πιστεύω σαν Epirusnow , μιας και τα χέρια και η γλώσσα μας είναι ακόμα ελεύθερα , στέλνω τις θερμότερες ευχές μου και τη σκέψη μου στον δοκιμαζόμενο Αρμενικό Λαό , ευελπιστώ για το καλύτερο και αυτή η ιντερνετική γωνιά να ξέρουν ότι είναι στη διάθεσή τους για οτιδήποτε θελήσουν . Αυτό μπορούμε προς το παρόν . Όσο για τα καθ ημάς , μια πρόταση μόνο . Ας σταματήσουμε τις ανούσιες εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια απ’την επανάσταση και με τα λεφτά που θα εξοικονομήσουμε ας κανονιστεί να μεταμοσχευθούν αρχ@δια , γιατί μυαλό και ψυχή δε γίνεται , στους εδώ θλιβερούς . Αυτά .