Δήλωση του Βασίλη Τσίρκα για τον νέο εκλογικό νόμο

Με τον εκλογικό νόμο που φέρνουμε προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο βάζουμε τέλος σε μία ακόμα στρεβλή κατάσταση που συντηρήθηκε και γιγαντώθηκε από τα κόμματα που εναλλάσσονταν στη εξουσία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τολμάμε μια βαθιά τομή με ένα νέο εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες άσκησης της εξουσίας, σέβεται τον ρόλο των πολιτών και κλείνει το χάσμα της εμπιστοσύνης και της απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των πολιτών από τη μία και την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς από την άλλη.

Έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ανόθευτη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, προτείνουμε την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, που ενισχύει τη λαϊκή κυριαρχία, σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολίτες ζητάνε συνεχώς περισσότερη δημοκρατία. Με τον νέο εκλογικό νόμο αποφεύγονται τεχνητές πλειοψηφίες, προωθούνται συμμαχίες και εκσυγχρονίζεται η ίδια η λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα διευρύνουμε το εκλογικό σώμα, μειώνοντας το όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου από τα 18 στα 17 έτη. Πρόκειται για θεσμική τομή που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο βαθμό ταυτοποίησης των νέων με την ίδια τη δημοκρατία και θα προσδώσει μια νέα δυναμική στη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή. Με την ψήφο στα 17 θα έχουμε μια γνησιότερη εκπροσώπηση των νέων, των αιτημάτων και  των προσδοκιών τους από το πολιτικό σύστημα.

Η πρότασή μας φέρνει και τα υπόλοιπα κόμματα προ των ευθυνών τους και τα διαχωρίζει σε αυτά που συνεχίζουν να δρουν με βάση μικροκομματικά συμφέροντα και σε αυτά που βάζουν πάνω απ’ όλα την ενδυνάμωση της ίδιας της δημοκρατίας. Σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική και δημοκρατική στιγμή, κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να γίνει συμμέτοχος και να υπερασπιστεί την εμβάθυνση της δημοκρατίας αλλά και την περαιτέρω θωράκισή της με τις μεγάλες θεσμικές τομές που ήδη προωθούνται στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τους δημοκρατικούς θεσμούς.