Δηλώσεις Περιφερειάρχη για καθαρισμούς ρεμάτων και τρέχοντα αγροτικά ζητήματα

Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με το νέο Υπουργό Εσωτερικών  και σε ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε  σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Θέματα Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συζήτηση με τον Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση, αναδεικνύοντας ως ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν αυτό των καθαρισμών των τάφρων και  των ρεμάτων. Η Ένωση Περιφερειών έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της διάταξης που περιλαμβάνεται στον «Κλεισθένη 1», με την οποία η αρμοδιότητα περιέρχεται αποκλειστικά στις Περιφέρειες, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να επισημαίνει ότι μέχρι τώρα οι Περιφέρειες επενέβαιναν μέσω της Πολιτικής Προστασίας για τον καθαρισμό τους.  Το πρόβλημα, εξήγησε, δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρηματοδότηση των περιφερειών για το έργο του καθαρισμού, αλλά και με τον τρόπο που αυτοί θα γίνονται (αδειοδοτήσεις κλπ). «Γιατί αν ξεκινήσουμε  για αδειοδοτήσεις  ώστε να καθαρίσουμε ένα ρέμα ή μια τάφρο, τότε μπορεί να κάνουμε τέσσερα, πέντε και δέκα χρόνια για να καθαρίσουμε. Πρέπει να γίνουν  ταχύτατα νομοθετικές ρυθμίσεις, ενόψει της χειμερινής περιόδου», κατέληξε.

Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε στη συνάντηση, ήταν η προώθηση των έργων ΣΔΙΤ, τα οποία είχαν σταματήσει από τον προηγούμενο υπουργό παρά το νόμο που είχε ψηφισθεί.

Θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του κασκαβάλ ως τυρί Π.Ο.Π. αλλά και σε επικοινωνία που είχε με τη νέα Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, για την εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης και την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας από τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος.

Πρότυπο η Περιφέρεια Ηπείρου για τους χάρτες βόσκησης

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «η  Ήπειρος, θα προηγηθεί στην εκπόνηση των χαρτών, γιατί ήταν η μόνη Περιφέρεια που είχε σχεδιάσει και λειτουργήσει το πρόγραμμα είσπραξης των τελών ανά δήμο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ήμασταν πρότυπη Περιφέρεια» κατέληξε, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον αρμόδιο υπάλληλο Ευ. Σακκά που δημιούργησε τη βάση δεδομένων.

Οι τιμές γάλακτος

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, με αφορμή την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου και τον καθορισμό της τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος, τόνισε ότι οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες πρέπει να δείξουν σεβασμό προς τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει τουλάχιστον και φέτος να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές και να μην τις μειώσουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το θέμα αυτό είχε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», τα οποία του εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει. «Σε άλλα μέρη της Ελλάδος γίνεται όργιο εδώ και δύο χρόνια με εισαγόμενο γάλα. Εγώ ζητάω από τους δικούς μας να διατηρήσουν τις περσινές τιμές. Κι αν κάποιος πήρε φόρα να ανακοινώσει άλλες τιμές δείχνει ότι δεν σέβεται τους Ηπειρώτες».

Παρέμβαση για τους ακτινοπαραγωγούς

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε παρέμβαση που έγινε εκ μέρους του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αρθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος των ακτινιδοπαραγωγών, με διάταξη που προωθείται και βρίσκεται σε διαβούλευση για την υποχρεωτική  εξαγωγή των ακτινιδίων σε συσκευασίες μέχρι των 20  κιλών. «Αυτό είναι παγκόσμια ‘εφεύρεση’, δεν ισχύει για κανένα άλλο φρούτο και ζητάμε να μην ισχύσει και για τα ακτινίδια. Γιατί δείχνει αν μη τι άλλο μη σεβασμό στους παραγωγούς, που προσαρμόζονται ώστε να έχουν πολύ καλή ποιότητα και μέσα από τα διαλογητήρια να βγάλουν τα προϊόντα τους έξω. Κάθε άλλη ενέργεια θεωρώ ότι είναι εχθρική προς τους παραγωγούς. Για αυτό  στείλαμε επιστολή  στους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές της περιοχής Άρτας, ώστε όλοι να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια».

 

Ζητείται παράταση για το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος

Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Σεπτεμβρίου που έθεσε η ΔΕΗ Α.Ε. για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χορήγηση αγροτικού τιμολογίου κατανάλωσης ρεύματος στους αγρότες, ζητά με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις, «Εμείς ζητάμε παράταση γιατί δεν προλαβαίνουν να ετοιμαστούν οι αγρότες για αυτές τις καταστάσεις και θεωρώ ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε».

 

Τα Κέντρα Καινοτομίας

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην προώθηση μελετών για τη λειτουργία Κέντρων Καινοτομίας σε τομείς του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020. Πρόκειται για τις Μελέτες Σκοπιμότητας για:

 

  • Το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος Περιφέρειας Ηπείρου
  • Το Κέντρο Αναπαραγωγής και γενετικής βελτίωσης ζώων
  • Το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών Ηπείρου

 

«Έχουμε εντοπίσει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην τυποποίηση των προϊόντων. Για αυτό πιστεύουμε ότι δράσεις, όπως το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος θα βοηθήσουν πολύ να στηθούν νέες επιχειρήσεις. Αλλά το κυριότερο, θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, που δυστυχώς με τα κυκλώματα που υπάρχουν, όπως και στο γάλα, έχουν φτάσει να μην  μπορούν να πετύχουν καμία τιμή στην προσφορά των αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά. Το μυστικό είναι η τυποποίηση και ο αγώνας της ποιότητας και της ταυτότητας στην περιοχή μας, και για αυτό και τα τρία Κέντρα που θα γίνουν θα βοηθάνε στον πρωτογενή τομέα, ώστε να αλλάξουμε σελίδα».