ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Φωτό αρχείου

– Μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη

Μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και την πόλη μας αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για την ένταξη στο φετινό του πρόγραμμα της αρχαίας τραγωδίας «Βάκχες» του Ευριπίδη, μια παραγωγή του Δημοτικού μας Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
Με την ένταξη του έργου στο Ελληνικό Φεστιβάλ απέδωσε καρπούς μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες από τη Νικαίτη Κοντούρη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου.
Οι «Βάκχες» είναι η μοναδική σωζόµενη τραγωδία στην οποία ο θεός Διόνυσος συμμετέχει ως δραματικό πρόσωπο.
Στο έργο, το πέρασµα του θεού από τη Θήβα διαταράσσει τις ισορροπίες και τις συμπεριφορές και καταλήγει στην υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων. Οι γυναίκες έχουν εγκαταλείψει την πόλη και έχουν καταφύγει ως µαινάδες στον Κιθαιρώνα. Ο βασιλιάς Πενθέας αποφασίζει να στραφεί εναντίον τους και να επιβάλει την τάξη, φυλακίζει τον θεό, αλλά, καθώς κυριεύεται από αυτόν, οδηγείται σταδιακά στην καταστροφή.
«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του µένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Η Νικαίτη Κοντούρη τοποθετεί µε αυτά τα λόγια τη σκηνοθετική της ματιά στην ανεξάντλητη αυτή τραγωδία, που παραμένει πάντα ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις και αναγνώσεις.
Στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, ο Άκης Σακελλαρίου ερμηνεύει τον Διόνυσο και ο Νίκος Κουρής τον Πενθέα, ενώ τον θίασο συμπληρώνουν εξαιρετικοί ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κοµνηνού (Αγαύη), Στέλιος Μάινας (Κάδµος), Θέµης Πάνου (Φρουρός, Αγγελιοφόρος), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Ρηνιώ Κυριαζή (Αγγελιοφόρος, Κορυφαία) κ.ά.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Γιώργος Χειµωνάς.
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη.
Δραµατουργία: Μάνος Λαµπράκης.
Σκηνικά – Κοστούµια: Ελένη Μανωλοπούλου.
Μουσική: Γιώργος Πούλιος.
Φωνητική προετοιµασία – Μουσική διδασκαλία: Ανρί Κεργκοµάρ.
Χορογραφία: Ερµής Μαλκότσης.
Φωτισµοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα.
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μολέσκη.
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυµατολόγου: Κατερίνα Κανελλοπούλου.
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Διακουµοπούλου.
Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Νίκος Κουρής (Πενθέας), Φιλαρέτη Κοµνηνού (Αγαύη), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Στέλιος Μάινας (Κάδµος), Θέµης Πάνου (Φρουρός,, Αγγελιόφορος Β΄), Ρηνιώ Κυριαζή (Αγγελιοφόρος Α΄) • Χορός Θάλεια Γρίβα, Ελένη Μολέσκη, Ρηνιώ Κυριαζή, έξι ακόµα ηθοποιοί και δύο µουσικοί.