Δράσεις ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη Κινητικότητα

Δράσεις με στόχο τη συνεχή ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέμα κινητικότητας έχει εντάξει στο πρόγραμμα του ο Δήμος Ιωαννιτών ο οποίος με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας εκπόνησε ένα ποικίλο πρόγραμμα με εκδηλώσεις που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σε συνέντευξη τύπου παραχώρησε η αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, αναφέρθηκε στη γενικότερη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα τονίζοντας ότι στόχος είναι μέσα από συνεχείς δράσεις να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες.

Η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε σε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα, σε σχέση πάντα με τη βιώσιμη κινητικότητα.

Η πρώτη αφορά στη φιλοξενία εκπροσώπων του Δήμου Ιτσινόμια της Ιαπωνίας οι οποίοι θα βρεθούν στα Ιωάννινα τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» 2016-2019, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος μας.

Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ενός κοινού Τοπικού Σχεδίου Δράσης το όποιο θα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση κοινή και για τις δύο πόλεις.

«Για το δήμο Ιωαννιτών, η δυνατότητα συνεργασίας με τη χώρα της Ιαπωνίας πέραν της βιώσιμης κινητικότητας και σε άλλους τομείς, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία που δε πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις του τόπου μας», ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο εκπονείται από το Δήμο και συγκεκριμένα τη δεύτερη διαβούλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Όπως τόνισε η κ. Βασιλείου το σχέδιο αυτό αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιάσουμε τις μετακινήσεις μας στα Γιάννενα για την επόμενη 15ετία καλώντας όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της διαβούλευσης.

Φεστιβάλ «Χαράς και Ενότητας» – «Τα παιδιά γιορτάζουν τη διαφορετικότητα»

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου για την βιώσιμη κινητικότητα  εντάσσεται και το 3ο Φεστιβάλ «Χαράς και Ενότητας» – «Τα παιδιά γιορτάζουν τη διαφορετικότητα», που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΧΕΝ, την ΕΛΕΠΑΠ, το Σύλλογο ΑμεΑ ΚΥΨΕΛΗ, σχολεία του δήμου, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Β/Δ Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι άλλους φορείς το τριήμερο από 5 μέχρι και 7 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ΧΕΝ Ιωαννίνων, Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου, το θέμα του έχει επιλεγεί από το άρθρο 23 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και αφορά στην διαφορετικότητα και στο δικαίωμά τους στις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές & ψυχαγωγικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται στο μέτρο του  δυνατού η  πληρέστερη κοινωνική ένταξη, προσωπική τους ανάπτυξη, καθώς και η πολιτιστική και πνευματική τους εξέλιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τα παιδιά και τους γονείς του Δήμου μας να συμμετέχουν στις παρακάτω εκδηλώσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/10/2018 (9:30 το πρωί Πάρκο Λιθαρίτσια)

«Παλιά παιχνίδια ξανά σε δράση»

Συμμετέχουν: ΕΛΕΠΑΠ, Σύλλογος ΑμεΑ Κυψέλη και Δημοτικά σχολεία της πόλης

«Παρουσίαση χρήσης σκύλου οδηγού ατόμων με μειωμένη όραση»

Κέντρο «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 06/10/2018 (5:00 μ.μ.) αύλειος χώρος Ζωσιμαίας Παιδαγωγική Ακαδημία

«3 κύκλοι Ζωής & Ενότητας»

– «Εκπαιδεύοντας τους μαθητές στην Ενσυναίσθηση»: Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης Π.Ιωαννίνων

-” Ψυχοκινητικά παιχνίδια ” : Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, Κινητικής Αγωγής και Μάθησης, Π.Τ.Ν. , Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

– “Διαφορετικότητα” Βιωματικό για γονείς : Σύλλογος Κοινωνιολόγων Παράρτημα Ιωαννίνων κ.κ. Ράπτης & Ζάραγκας  από το Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΚΥΡΙΑΚΗ 07/10/2018 (11:30 π.μ.) Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία

– ΜουσικοΘεατρική Παράσταση από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ

– ” Παίζω μουσική και δημιουργώ ” από μαθητές του Ioannina School of Music

– Ημερίδα – Εργαστήριο ” Όλοι Διαφορετικοί κι Όλοι Ίσοι : Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ” Εισηγητές : Εκπαιδευτική ομάδα του κέντρου συμβουλευτικής Ε.Ι.Μ.Α.Ι . ( θα δοθούν βεβαιώσεις, δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected])