Δ. Μετσόβου: Λάβρος ο Σπ. Βασιλείου για τις ανεμογεννήτριες

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται στον Δήμο Μετσόβου ένα ¨έργο¨ το οποίο επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια και πάντα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Το εν λόγω ¨έργο¨ έχει πρωταγωνιστές συνήθως αυτούς που ασχολούνται επίσημα και ανεπίσημα με τα κοινά του Δήμου και μάλιστα εκπροσωπούν (ή κοροϊδεύουν) και πολλούς συνδημότες μας. Μιλάμε φυσικά για τον ¨Διαγωνισμό του ΟΧΙ¨ που γίνεται αυτές τις μέρες στον Δήμο Μετσόβου, ένας Διαγωνισμός με πρώτη δοκιμασία ¨Ποιος αγαπά περισσότερο τα βουνά του Δήμου¨ ή καλύτερα ¨Ποιος είναι πιο έτοιμος να θυσιαστεί για να μην έρθουν αυτές οι κακές ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ¨.
Τα κίνητρα των συμμετεχόντων στον εν λόγω ¨Διαγωνισμό του ΟΧΙ¨ είναι πολλά.. Καταρχάς το πολιτικό κόστος, η διατήρηση της εξουσίας, η προσπάθεια να πάρουμε την εξουσία, η κοροϊδία που έχει γίνει συνήθεια, η συγκάλυψη ευθυνών και παραλείψεων ετών, η άγνοια, η επιλεκτική μνήμη, η μόδα κ.α. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ελάχιστοι που ξέρουν, ξέρουν γιατί λένε ΌΧΙ και φυσικά δεν έχουν ανάγκη να το διαφημίσουν. Αυτοί οι ελάχιστοι ίσως είναι και η μοναδική ελπίδα..!
Σήμερα το περιβάλλον είναι το πρώτο θέμα στον Δήμο Μετσόβου και υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση και αυτό πραγματικά μας χαροποιεί. Πάμε όμως λίγους μήνες πριν, όταν ως Παράταξη αναδείξαμε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα του Μετσόβου, όπως τα σκουπίδια και τα μπάζα που υπάρχουν μέσα στο Μέτσοβο και μάλιστα σε καίριες τοποθεσίες για να φαίνονται και να τα βλέπουν ΟΛΟΙ οι δρομείς του Ursa Trail (εννοείται το ίδιο συμβαίνει σε κάθε τοπική κοινότητα), όταν επίσης αναδείξαμε τα ποτάμια που βρωμάνε από τα απόβλητα και τα αποχετευτικά ¨φαντάσματα¨ στα χωριά, αυτό που καταφέραμε είναι να δεχθούμε την έντονη κριτική ως Παράταξη γιατί δυσφημίζουμε λέει το Μέτσοβο…! Αυτή η περιοδικότητα στην ευαισθητοποίηση πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί.. Φυσικά τότε κάποιες παρατάξεις δεν ενοχλήθηκαν με την κατάντια του Δήμου Μετσόβου και μάλιστα έκαναν λυσσαλέο αγώνα για να μην χάσει ο ¨αγαπημένος¨ τους Δήμαρχος την εξουσία (ναι.. ναι.. αυτός που οι ίδιοι τον βρίζουν κάθε μέρα αλλά το ξεχνούν στο τέλος κάθε τετραετίας..).
Όμως έστω και έτσι, αφού ξαναθυμηθήκαμε το περιβάλλον στο Μέτσοβο ας το αναλύσουμε λίγο. Πως είναι δυνατόν σήμερα στον Δήμο Μετσόβου να συζητάμε για ΑΠΕ και να μην αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, πως είναι δυνατόν πχ η Ένωση Ξενοδόχων Μετσόβου να μετρά τη ζημιά από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών αλλά να μην μετρά τη ζημιά από την ελάχιστη χιονόπτωση των τελευταίων ετών (απόρροια της κλιματικής αλλαγής). Εντύπωση τέλος μας προκαλεί ότι ανεμογεννήτριες υπάρχουν ήδη και μάλιστα μέσα στο Μέτσοβο (οπτική επαφή υπάρχει σχεδόν από όλα τα ξενοδοχεία του Μετσόβου..!).
Πάμε όμως παρακάτω..
Σύμφωνα με τα λίγα που γνωρίζουμε σχετικά με την υλοποίηση έργων, το πρώτο βήμα της διαδικασίας που ακολουθείται συνήθως πριν τρέξει ο αρχικός σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός έργου ΑΠΕ είναι η εξασφάλιση της χρήσης της γης. Καμία έγκριση περιβαλλοντικών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς έκταση και ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για μίσθωση είτε για πώληση! Ειδικά αν πρόκειται για δημοτικές εκτάσεις, πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί πρώτα από το δημοτικό συμβούλιο ή την οικονομική επιτροπή οποιαδήποτε μίσθωση ή παραχώρηση. Εν ολίγοις, τοπογραφικά σε ξένη περιουσία δεν γίνεται να γίνουν!!!
Όσο εμείς είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο (από 9/2019) ποτέ δεν πέρασε κανένα θέμα για εκμίσθωση ή παραχώρηση εκτάσεων είτε με σύμφωνο είτε με προσύμφωνο..!
Συνεπώς, οι προηγούμενοι ας ψαχτούν μεταξύ τους, άλλωστε έχουν καλή επικοινωνία. Είναι καιρός να κοιταχτούμε στα μάτια, δεν είναι δυνατόν κανένας να μην ξέρει, κανένας να μην άκουσε και να βρίσκονται όλοι προ εκπλήξεως.
Εμείς σίγουρα ως παράταξη δεν έχουμε την ανάγκη να απολογηθούμε για κάτι, αυτοί που έχουν τέτοια ανάγκη ας το πράξουν (για να μην πούμε επιβάλλεται να το πράξουν).
Ξεκάθαρα, οι παρατάξεις που στήριξαν την νυν Δημοτική Αρχή ας βρουν το θάρρος να ζητήσουν ΣΥΓΝΩΜΗ από τον κόσμο και μετά ας πούνε το ηρωικό ΟΧΙ. Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν υποστηριχτή της Δημοτικής Αρχής, οι θέσεις της ήταν γνωστές σε όλους από το 2017 : ¨.. οι Ανεμογεννήτριες είναι έργο ανάπτυξης (Δήμαρχος 2017) ..¨
Όσον αφορά τα του οίκου μας, ως αρχηγός μιας νέας Δημοτικής Παράταξης, η οποία αποτελείται από πρόσωπα χωρίς εμπλοκή σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, και η οποία έχει μόλις εννέα μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου και εκφράζοντας πολλές και διαφορετικές φωνές ακόμα και μέσα στην Παράταξη μου, υποστήριξα και θα ξανά υποστηρίξω όποτε και εάν χρειαστεί τα εξής:
«Δεν είναι δυνατόν να διαχειριστείς κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις και δεν μπορείς να ελέγξεις κάτι που δεν μπορείς να μετρήσεις, οι μετρήσεις μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα μόνο όταν χρησιμοποιούνται στοχευμένα σαν εργαλείο διοίκησης»
Δεν θα φοβηθούμε ως παράταξη να ακούσουμε τους ειδικούς και να μάθουμε, όπως επίσης δεν θα φοβηθούμε να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Εν ολίγοις, το αν θα θυσιάσουμε τον φυσικό μας πλούτο για λίγο ρεύμα είναι πρώτα θέμα μετρήσεων και μετά θέμα αντιδράσεων.
Πρόταση :
– Ο αγώνας των πολιτών είναι αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να γίνει. Να γίνει όμως με την καθοδήγηση μόνο ειδικών και μακριά από τους ¨μικροπολιτικάντηδες¨ της γύρω περιοχής. Ίσως έτσι να κερδίσουμε την ήπια παρέμβαση και να αποτρέψουμε την ολική καταστροφή!
– Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει από μόνες τους να προστατευθούν για να αποτρέψουμε αυτό που πάει να γίνει με πρόσχημα τη δήθεν «πράσινη ανάπτυξη», χρειάζεται όμως επιτέλους να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.
– Το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσουμε το λόγο στους ειδικούς και να αφήσουμε εκτός αυτούς που με παλινωδίες όπως βολεύει κάθε φορά παραπλανούν και κατευθύνουν τους πολίτες χωρίς ίχνος αξιοπιστίας.

ΥΓ. όσο κάποιοι επιμένουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επιτίθενται αναίτια σε εμένα και την παράταξη μου, πρέπει να γνωρίζουν το εξής, όποτε επιλέγουν να λένε ψέματα για εμάς.. εμείς θα λέμε αλήθειες για αυτούς, η επιλογή δική τους..!

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Επικεφαλής Παράταξης ¨ΔΥΝΑΜΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ¨