Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Ιταλού γλύπτη Francesco Moretti στους Μελιγγούς Δωδώνης

Στην Πινακοθήκη Μελιγγών εγκαινιάστηκε, το απόγευμα του Σαββάτου, έκθεση γλυπτικής – χαρακτικής του Ιταλού γλύπτη Francesco Moretti, όπου παρουσιάζεται η τελευταία του δουλειά με τίτλο «ΑΡΓΙΛΙΟ – ARGILIO».

«Πρόκειται για μια καινούργια σειρά έργων βασισμένα στην ανακύκλωση υλικών. Τα συγκεκριμένα έργα είναι από αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες. Είναι δημιουργίες από κομμάτια που προέρχονται από τα κουτιά αλουμινίου. Το αλουμίνιο λέγεται αλλιώς και αργίλιο στα ελληνικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γλύπτης και συνέχισε: «Σε αυτό το κτίριο των Μελιγγών φιλοξενείται και ένα λαογραφικό μουσείο με σημαντικά εκθέματα που αφηγούνται τη ζωή του χωριού και την ίδια στιγμή ένας χώρος σύγχρονης τέχνης. Είναι ένα συμβολικό πάντρεμα παράδοσης και συγχρονικότητας. Με την ίδια λογική και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης έστησε το μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Ελληνικό, στο οποίο η σύγχρονη δημιουργία συνδιαλέγεται με τη φύση και με την παράδοση και αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη».

Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο γνωστός φωτογράφος Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, που μίλησε για τον Francesco Moretti και για το έργο του, η Δημοτ. Σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου, ο Δημοτ. Σύμβουλος του Δήμου Δωδώνης και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Δωδώνης Θωμάς Καραπάνος, ο χειρουργός και εικαστικός Θωμάς Μεσσήνης, ο οδοντίατρος και εικαστικός Δημήτρης Φούντης κ.ά.

Ο Francesco Moretti, που ζει και εργάζεται τα τελευταία 11 χρόνια στο Ναύπλιο, έχει πάρει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1989 μέχρι σήμερα.  Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ιταλία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Ελβετία, μεταξύ άλλων στο Ίδρυμα Ifitry στο Μαρόκο, στο Ίδρυμα Bisonte στη Φλωρεντία, στον Δήμο Ιωαννίνων, στη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Μουσείου στο Ναύπλιο, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Μεσολογγίου, στον χώρο πολιτισμού Φουγάρο στο Ναύπλιο, κ.α.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 7 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6:00 – 8:30 μ.μ.

Παράλληλα, τις ίδιες ώρες, θα είναι ανοιχτό και το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την Πινακοθήκη.

 

* Πληροφορίες: Αδελφότητα Μελιγγών, www.meliggoi.gr/kalokairi2016  και  6951-303567.