“Εγνατίας 406”:Ιστορικό ντοκουμέντο του 1982- Χρονογράφημα του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

Λέει ένα λαϊκό τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση

“Εγνατίας 406, τράβα ταξιτζή μου πρίν να φέξει,

 τράβα πρίν μας δούν στή γειτονιά, σούρα με την κούκλα αγκαλιά”.

Πάντα αναρρωτιόμουν “τί ήταν εκεί, Εγνατίας 406 στη Θεσσαλονίκη”?

 

Ευτυχώς κάποτε μου δόθηκε η ευκαιρία. Οταν ήμουν φαντάρος στα Ελληνο-FYROM-Bουλγαρικά σύνορα, το έτος 1982 , πήρα μιά άδεια 2-3 ημερών και πήγα Θεσσαλλλλλονίκη … να αλλάξω παραστάσεις. Περνάω από την οδό Εγνατίας 406 και βλέπω “ΠΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΟ Ο ΗΛΙΑΣ”…

 

– “Αααα λέω έτσι εξηγείται το τραγούδι. Αφού γύριζαν όλη νύχτα στά ξενυχτάδικα όπως λέει το άλλο τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθηκότση:

“Παμε βόλτα στήν Ακρόπολη στή Βάρνα,

κι από κεί στά Κούτσουρα του Νταλαμάγκα,

Μαριγώ θα σε τρελάνει, να ακούσεις τον Τσιτσάνη,

να σου παίξει φίνο μπαγλαμά…”,

 

μετά πήγαιναν γιά πατσά γιά να …στρώσει το στομάχι από τα ποτά.. Προφανώς το ζευγάρι αφού όλη τη νύχτα έπαιρνε σβάρνα τα ξενυχτάδικα πίνοντας, καπνίζοντας και τρώγοντας, τα χαράματα πηγαίναν γιά Πατσά στην οδό ΕΓΝΑΤΙΑΣ 406 που προφανώς διανυκτέρευε γιά τους ξενύχτηδες γιά “να στρώσουν στομάχι”. ΔΕΝ υπήρχε και ZANTAC τότε. Ομως έπρεπε όλα να γίνουν γρήγορα ώστε με το χάραμα η κοπέλα να έχει πάει σπίτι και να μή τη δεί η γειτονιά και στιγματισθεί….

Μπαίνω μέσα λοιπόν στό ΠΑΤΣΑΤΖΗΔΙΚΟ «Ο ΗΛΙΑΣ» , Εγνατίας 406 και παραγγέλνω μία μερίδα πατσά. Διαβάζω τον κατάλογο και βλέπω

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΗΛΙΑΣ ΓΚΟΥΒΑΣ!!!

Εμεινα ξερός! Φωνάζω το γκαρσόνι.

– Ορίστε κύριε.

– Μού φωνάζεις το αφεντικό παρακαλώ???

– Μάλιστα αμέσως.

– Ερχεται ένας κύριος. Παρακαλώ?

– Είστε ο κύριος Ηλίας Γκούβας?

– Μάλιστα.

– Εγώ είμαι ο γιατρός Χαράλαμπος Γκούβας… Δείχνω την κάρτα μου.

– Εεεεεπ, από που είστε?

– Από Άρτα, αλλά καταγωγή από Πράμαντα Ιωαννίνων. – Εσείς?

– Εμείς από Φάρσαλα, αλλά μάλλον από εκεί ροβόλησαν πρός τα χειμαδιά οι προπάπποι μας, κλπ κλπ κλπ

ΕΤΣΙ ΛΥΘΗΚΕ Η ΑΙΩΝΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ, ΤΙ ΗΤΑΝ ΕΓΝΑΤΙΑΣ 406, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ Ο ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΦΕΞΕΙ. Ηταν το «Πατσατζήδικο Ηλίας Γκούβας»!!!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακριβως απεναντι από το πατσατζήδικο του Ηλία Γκούβα “Ο ΗΛΙΑΣ”,  υπήρχε και το πατσατζήδικο ο  “ΛΕΥΤΕΡΗΣ” με πατσά αρνίσιο και κατσικίσιο. Φαίνεται ότι αυτό ήταν πατσατζίδικο πιό λαϊκό, χαμηλών στρωμάτων, σε αντίθεση με του “Ηλία” που ήταν πιό κυριλέ. Στο “Λευτέρη” ως πελάτες του αναφέρεται ότι σύχναζαν εκεί οι ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ και ΣΙΑ  δολοφόνοι στην υπόθεση ΛΑΜΠΡΑΚΗ. Αμφότερα τα πατσατζήδικα έχουν κλείσει.