Εκδηλώσεις μνήμης στο Κεράσοβο

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο Κεράσοβο, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, στη μνήμη των 28 κατοίκων του χωριού που έχασαν τη ζωή τους από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 15 Αυγούστου του 1944, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου.
Ήταν 15 Αυγούστου 1944 όταν η γερμανική θηριωδία κατέστρεψε το Κεράσοβο καίγοντας 99 σπίτια και στέλνοντας στο θάνατο 28 κατοίκους.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε ότι έχουμε χρέος να διδασκόμαστε από το παρελθόν ώστε να παλεύουμε για δικαιότερη κοινωνία.

Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Απόστολος Παπαϊωάννου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η άνευ όρων και ορίων αντίσταση των Κερασοβιτών προκάλεσε την αιματηρή επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων. Οι Πωγωνήσιοι αντιστάθηκαν και ανέδειξαν την περιοχή ως ορμητήριο των επαναστατικών επιχειρήσεων».