Εκλογές ΗΠΑ: Αύριο η ψηφοφορία- Περίπατος ή.. ντέρμπυ;

Η αντίστροφη μέτρηση για την 58η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ  έχει αρχίσει. Με ζωντανές συνδέσεις, αναλύσεις, ανταποκρίσεις, πλούσιο και έγκυρο ρεπορτάζ το CNN Greece καλύπτει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης 8/11, θα ανοίξουν οι κάλπες στις 50 Πολιτείες και στην Ουάσινγκτον DC, προκειμένου να ασκήσουν οι πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα. Εγγεγραμμένοι είναι 218.959.000.

Οι κάλπες θα κλείσουν το βράδυ της ίδιας ημέρας, οπότε και θα αρχίσει αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων, με την πρώτη εικόνα για το ποιος θα κόψει το νήμα να αναμένεται περί τις 11 το βράδυ τοπική ώρα, δηλαδή, γύρω στις 5 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας.

Νωρίτερα, με το κλείσιμο της κάλπης, θα γίνουν γνωστά τα exit polls, που θα δώσουν το κλίμα και μια πρώτη εκτίμηση για το ποιός θα είναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τράμπ  ή η Χίλαρι Κλίντον;

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι τόσο αμφίρροπο που να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όμως είχε συμβεί στις εκλογές του 2000, όταν την προεδρία διεκδικούσαν ο Αλ Γκορ και ο Τζορτζ Μπους. Τότε, ήταν η Φλόριντα που είχε κρίνει το αποτέλεσμα, ενώ δεν έλειψαν οι ανακαταμετρήσεις, αλλά και οι νομικές αμφισβητήσεις, που είχαν σαν συνέπεια το θέμα να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς «έχρισε» πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μπους, με 5 ψήφους, έναντι 4 του Αλ Γκορ.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά σε ότι αφορά την καταμέτρηση των ψήφων και το αποτέλεσμα, την Δευτέρα μετά τη δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, οι εκλέκτορες της κάθε πολιτείας συνεδριάζουν ώστε να ρίξουν επισήμως τις ψήφους τους. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα στέλνονται στη Γερουσία και ανακοινώνονται στις 6 Ιανουαρίου.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, παραδίδοντας τα… κλειδιά στον διάδοχό του.

cnn.gr