Ενεργειακή αναβάθμιση για το ΠΕΑΚΙ

Πριν από λίγες μέρες, έγινε πραγματικότητα η πιο σημαντική εξέλιξη για το ΠΕΑΚΙ, εδώ και δεκαετίες: Ανακοινώθηκε η ένταξη της πρότασης για Ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού κολυμβητηρίου του ΠΕΑKΙ στη δράση «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις».
Το ΠΕΑΚΙ, το οποίο είναι το μοναδικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της χώρας και ο μοναδικός φορέας της ΓΓΑ που υπέβαλε επιτυχώς πρόταση, θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με 1.460.396 ευρώ.

Η παρέμβαση απεμπλέκει πλήρως το κολυμβητήριο από το πετρέλαιο, καθώς το έργο προβλέπει την εγκατάσταση αερόψυκτων αντλιών θερμότητας.

Επίσης, ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός αντικαθίστανται πλήρως με LED, αντικαθίσταται το σύστημα εξαερισμού καθώς και τα πάνελ οροφής, τοποθετείται σύστημα αντιστάθμισης ισχύος 49,6kVAr και σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου.

Ένας αγώνας δρόμου, με πολλές θυσίες από την Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, είχε επιτυχή κατάληξη. Το μέγεθος της επιτυχίας θα γίνει αντιληπτό με την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου που πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους θα οδηγήσει το ΠΕΑΚΙ με ταχύτητα στην νέα εποχή.

Η πόλη θα διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα και αναβαθμισμένα κολυμβητήρια στη χώρα, θέτοντας παράλληλα νέα οικονομικά δεδομένα για το ΠΕΑΚΙ. Η διατήρηση της συνετής οικονομικής διαχείρισης και τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις το ΠΕΑΚΙ να καταστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό αθλητικό κέντρο, σε σύντομο διάστημα.

Πάνω από 200.000 ευρώ το χρόνο απελευθερώνονται, δίνοντας τη δυνατότητα στο φορέα να σχεδιάσει νέες παρεμβάσεις αλλά και να βελτιώσει αισθητά την ασκούμενη κοινωνική και αθλητική πολιτική του.

Το ΠΕΑΚΙ δεν ανέμενε το ΕΣΠΑ για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και ήδη εδώ και 4 χρόνια έχουν γίνει στο κολυμβητήριο έργα και προμήθειες που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Το ορατό αποτέλεσμα, εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών για όλους και όλες που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση, είναι ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε στην πόλη το Πανελλήνιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης.

Ένας μικρός δημόσιος φορέας, που κατάφερε μέσα στην τετραετία να υπερδιπλασιάσει τον προϋπολογισμό του, καταφέρνει να εντάξει στο ΕΣΠΑ ένα έργο που υπερβαίνει κατά πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό του και μάλιστα στον κομβικό για τα επόμενα χρόνια τομέα της ενέργειας. Το έργο είναι ώριμο και έτοιμο για δημοπράτηση (έχει έτοιμα τεύχη δημοπράτησης) και θα είναι οδηγός για αντίστοιχα σημαντικά έργα στο σύνολο των δημοσίων φορέων της περιοχής.

Η σημαντική συνεργασία Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού δίνει πλέον καρπούς και δείχνει το μέλλον προς δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στις εκατοντάδες ενεργοβόρες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας.