Εντατικοί έλεγχοι σε δεσποζόμενα κατοικίδια ζώα και αυστηρά πρόστιμα

Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, στο πλαίσιο τήρησης της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Δήμου Αρταίων και μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί τα αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραβάτες έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και τις συστάσεις της Υπηρεσίας του Δήμου.

Το νομικό πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχει αυστηροποιηθεί και σε περιπτώσεις παραβατικότητας προβλέπονται πρόστιμα.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν ορισμένες υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου:

Θα πρέπει να µεριμνήσει για τη σήμανση µε τσιπ και καταγραφή του κατοικιδίου του καθώς και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας µέσα σε διάστημα ενός µήνα από την απόκτηση του ζώου.
Σε εµφανές σηµείο στο περιλαίµιο του ζώου θα πρέπει να τοποθετηθεί η µεταλλική κονκάρδα που παραλαµβάνει ο ιδιοκτήτης κάθε χρόνο από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εµβολιασµό του.
Είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει κατάλληλο κατάλυμα στο κατοικίδιό του.
Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται να φροντίζει για τον περίπατο του κατοικιδίου του, που πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδό. Παράλληλα, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου το ζώο να μην εισέρχεται σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους άλλων ιδιοκτησιών.
Κατά τον περίπατο του κατοικιδίου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου. Η μη τήρηση επιφέρει πρόστιμο.
Η στείρωση των ζώων είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, ενώ για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει το κατοικίδιο ευθύνεται ο ιδιοκτήτης.
Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που διαμένουν εντός των ορίων του Δήμου του Αρταίων να προσέρχονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης του Δήμου, προκειμένου να δηλώνουν τα αριθμό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου τους.
Σκοπός του ελέγχου είναι η μείωση των εγκαταλελειμμένων δεσποζόμενων ζώων που δυστυχώς είναι πολλές και καθημερινές και εντείνουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.