Ερώτηση Τζούφη για τις προσλήψεις και τις αμοιβές των διδασκόντων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις προσλήψεις και τις αμοιβές των διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έπειτα από πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη.

 

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, η διοίκηση του ΕΑΠ αιφνιδίασε τους διδάσκοντες, αποστέλλοντας τις συμβάσεις εργασίας χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση είτε με τους ίδιους είτε με τους συντονιστές των Θεματικών Ενοτήτων ή τους ακαδημαϊκούς υπευθύνους των προγραμμάτων σπουδών.

 

Ως αποτέλεσμα, πολλοί διδάσκοντες αλλάξαν ξαφνικά Πρόγραμμα Σπουδών και Θεματική Ενότητα, ενώ αρκετοί υποχρεώθηκαν από τη διοίκηση του ΕΑΠ να αποδεχθούν θέσεις που αφορούσαν προηγούμενη προκήρυξη με μικρότερη διάρκεια και για μισό τμήμα, συνεπώς με αισθητά μικρότερες απολαβές, παρά την υψηλή τους κατάταξη στην τρέχουσα προκήρυξη.

 

Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΑΠ αφαίρεσε την «αποζημίωση επικοινωνίας και εφαρμογής συστημάτων τεχνολογίας», αναγκάζοντας τους διδάσκοντες να καλύψουν την αναβάθμιση του εξοπλισμού με δικά τους χρήματα. Επίσης, προχώρησε στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών μέσω της συρρίκνωσης της αποζημίωσης που προβλέπεται για την εξέταση των φοιτητών, ενώ σε πολλές νέες συμβάσεις δεν προβλέπεται πλέον η σχετική αποζημίωση. Τέλος, επέβαλε μια άκρως γραφειοκρατική διαδικασία στην είσπραξη της αμοιβής.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την υπουργό Παιδείας να μεριμνήσει άμεσα για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στο ΕΑΠ, οι οποίες επισημαίνονται και από το Σύλλογο Διδασκόντων του ιδρύματος ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Επίσης, ζητούν εξηγήσεις για τους λόγους αφαίρεσης της αμοιβής των διδασκόντων για προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως επίσης θέτουν το ζήτημα της απλοποίησης της διαδικασίας πληρωμής.