Ευχαριστούμε Otto!- Γράφει ο Δρ. Χριστόδουλος Μποροδήμος

Με αφορμή τα 108 χρόνια από τη γέννησή του, η Google τιμά με doodle τον Τσέχο χημικό που εφηύρε τους μαλακούς φακούς επαφής.

Περίπου 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φορούν φακούς επαφής, κάτι που οφείλουν στον Otto Wichterle, στον οποίο είναι αφιερωμένο σήμερα το doodle της Google.

Ο Otto Wichterle γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913 στην Τσεχία.

Εκεί ο Wichterle- άνθρωπος που φορούσε γυαλιά και ο ίδιος- δίδαξε τη δεκαετία του ‘50, ενώ παράλληλα ανέπτυσσε ένα απορροφητικό και διαφανές τζελ, για εμφυτεύματα στα μάτια.

Εξαιτίας πολιτικών αναταραχών έφυγε από το πανεπιστήμιο και συνέχισε να δουλεύει στο σπίτι την ιδέα του. Το 1961 έφτιαξε τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο εξοπλισμό που περιελάμβανε ένα παιδικό παιχνίδι κατασκευών, ελαφριά μπαταρία ποδηλάτου, μοτέρ από φωνογράφο και σπιτικούς γυάλινους σωλήνες και καλούπια.

Τον Δεκέμβριο του 1961 ο Otto Wichterle πέτυχε την παραγωγή των πρώτων τεσσάρων φακών επαφής υδρογέλης σε μια αυτοσχέδια οικιακή συσκευή, που δημιούργησε από ένα παιδικό σετ κατασκευών, ένα δυναμό ποδηλάτου που ανήκε σε έναν από τους γιους του και ένα κουδούνι-μετασχηματιστή. Όλα τα καλούπια και οι γυάλινες σωλήνες που χρειάζονταν για να περάσει το μονομερές κατασκευάστηκαν επίσης μεμονωμένα από τον ίδιο.

Ένα απόγευμα των Χριστουγέννων, με την βοήθεια της συζύγου του, Λίντας, χρησιμοποιώντας τη μηχανή στο τραπέζι της κουζίνας του, τελικά τα κατάφερε. Δοκίμασε ο ίδιος τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής στην ιστορία και παρόλο που είχαν λάθος μέτρηση, εντούτοις ήταν άνετοι. Μόλις είχε εφεύρει έναν νέο τρόπο κατασκευής φακών επαφής, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία φυγοκεντρικής χύτευσης.

Λίγες μέρες αργότερα, ολοκλήρωσε την αίτησή του για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παρήγαγε πάνω από 100 φακούς με αυτόν τον τρόπο. Κατασκεύασε πολλά νέα πρωτότυπα μηχανήματα χρησιμοποιώντας τα ίδια παιδικά σετ, με αυξανόμενους αριθμούς ατράκτων που απαιτούσαν ισχυρότερο κινητήρα από το γραμμόφωνό του. Με αυτές τις στοιχειώδεις συσκευές, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 1962 κατασκεύασε 5.500 μαλακούς φακούς.

 

Χριστόδουλος Γ. Μποροδήμος Χειρ. Οφθαλμίατρος, οφθαλμοπλαστικός www.borodimos.gr