“Ευχαριστώ” του Δήμου Ιωαννιτών στους Παραολυμπιονίκες μας

Μια εκδήλωση «ευχαριστώ» του Δήμου Ιωαννιτών στους παραολυμπιονίκες Δημήτρη Μπακοχρήστο και Ανθή Λιάγκου και μια προτροπή στους νέους με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό

Με λιτή τελετή που είχε το χαρακτήρα του «ευχαριστώ για όσα κάνετε», ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε σήμερα  τους δύο παραολυμπιονίκες Δημήτρη Μπακοχρήστο και Ανθή Λιάγκου, τους προπονητές τους Χρήστο Τριφύλλη και Σταύρο Στραγάλη, καθώς και τα σωματεία τους, τον  ΠΥΡΡΟ ΑμεΑ Ιωαννίνων που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Χρήστο Τσούρη και τον ΑΚΜΩΝ ΑμεΑ Ιωαννίνων που εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Γιώργο Μπάη.

«Εσείς μας έχετε χαρίσει πολλά μετάλλια, δεχθείτε από μας συμβολικά το μετάλλιο της πόλης», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας δίνοντας στους δύο παραολυμπιονίκες το συλλεκτικό μετάλλιο με το σήμα του Δήμου Ιωαννιτών.

Ταυτόχρονα – όπως τονίστηκε από όλους – η προβολή της πολύ σημαντικής προσπάθεια που γίνεται από τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ στα Γιάννενα, όπως και οι επιτυχίες των παραολυμπιονικών, αποτελεί και μια προτροπή προς τα άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

 

«Υποκλινόμαστε στην προσπάθεια τους»

«Είναι μεγάλη τιμή για μας το ότι η Ανθή Λιάγκου και ο Δημήτρης Μπακοχρήστος είναι σήμερα στο Δημαρχείο. Αυτά τα παιδιά τιμούν τα Γιάννενα, τιμούν την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα. Υποκλινόμαστε και δηλώνουμε το σεβασμό μας για την προσπάθεια τη δική τους, αλλά  και όλων των αθλητών που συμμετείχαν στους παραολυμπιακούς αγώνες», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υποδεχόμενος του δύο αθλητές και συγχαίροντας τους ίδιους, τους προπονητές τους και τους ανθρώπους των σωματείων τους για την προσπάθεια που καταβάλουν.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τόνισε πως «η Ανθή και ο Δημήτρης  αποτελούν την κοινωνική «πρόκληση» προς όλα τα άτομα με αναπηρία να τραβήξουν μπροστά, να δούνε ένα μέλλον στη ζωή τους το οποίο δεν θα τους περιορίζει σε τέσσερεις τοίχους».

Ο Δήμαρχος και οι πολιτικοί υπεύθυνοι του αθλητισμού, ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας και ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Βασίλης Καλούδης, συζήτησαν με τους δύο αθλητές και τους εκπροσώπους των σωματείων τους, για παρεμβάσεις που μπορούν να καταστήσουν τα Γιάννενα μια πόλη φιλική στα άτομα με αναπηρία, αλλά και τρόπους για να ενισχυθεί η προσπάθεια τους. Εκτός των άλλων συμφωνήθηκε να γίνει από κοινού προσπάθεια ώστε να φιλοξενήσουν τα Γιάννενα την Άνοιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών για άτομα με αναπηρία.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπέγκας, «συζητήσαμε πολλά πράγματα και είπαμε ότι ως Δήμος Ιωαννιτών και όταν θα κλείσουν τα φώτα και οι κάμερες θέλουμε και θα προσπαθήσουμε, να είμαστε όσο γίνεται δίπλα τους και να έχουμε συνεχή συνεργασία. Είπαμε πως παρ’ ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιχορηγούμε όλα τα σωματεία, εν τούτοις νομιμοποιούμαστε ηθικά να δώσουμε προτεραιότητα στα σωματεία των ατόμων με αναπηρία».

Τα Γιάννενα έχουν σοβαρές ελλείψεις στο θέμα της προσβασιμότητας, κάτι που η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να αλλάξει. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «είναι πρόσθεση μας είναι φιλοσοφία μας, είναι πολιτική και κοινωνική μας αντίληψη, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα, να γίνουμε μια πόλη φιλική για τα άτομα με αναπηρία». Σημείωσε ότι  ήδη έχει ξεκινήσει  μια μεγάλη προσπάθεια, πως με το έργο που εξελίσσεται για την αναβάθμιση των  πεζοδρομίων δημιουργείται προσβασιμότητα στους πρώτους δρόμους της πόλης και «θα συνεχίσουμε με τα επόμενα έργα», κατέληξε.

 

Ο αθλητισμός είναι διέξοδος για τα ΑμεΑ

Προτροπή στα άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό απηύθυναν στις δηλώσεις τους οι δύο παραολυμπιονίκες, όπως και οι προπονητές και οι εκπρόσωποι των σωματείων τους.

Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την στήριξη της προσπάθειας τους κι έστειλε το μήνυμα: «λέω σε όλα τα άτομα με αναπηρία ότι αξίζει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και εμείς θα είμαστε στη διάθεση τους να τους βοηθήσουμε σε πολλά» Αναφερόμενος στο χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στην παραολυμπιάδα είπε ότι ήταν μεγάλη επιτυχία και τιμή ακόμα και μόνο το ότι κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους αγώνες.

Όπως είπε «ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, γιατί με βάση την παγκόσμια κατάταξη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ήμουνα πολύ κοντά στα μετάλλια αλλά ένα κάταγμα που είχα στο δεξί χέρι τον Απρίλιο με απογοήτευσε. Με τη βοήθεια των γιατρών -και ειδικά του Βαρδάκα Δημήτρη- και των προπονητών κατάφερα να πάρω το μετάλλιο».

Επόμενος στόχος του όπως είπε είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Σεπτέμβριο του 2017 και η Παραολυμπιάδα του Τόκυο.

Η Ανθή Λιάγκου αν και βάση των επιδόσεων της στόχευε σε ένα μετάλλιο σε αυτή την πρώτη της συμμετοχή σε παραολυμπιάδα, δεν το κατάφερε αλλά συνεχίζει με πείσμα την προσπάθεια της. Όπως είπε «είχα πολλές επιτυχίες φέτος, ήταν μια απογοήτευση ότι δεν ήρθε το μετάλλιο στο Ρίο,  όμως δεν το βάζω κάτω. Προχωράμε μπροστά του χρόνου έχουμε το παγκόσμιο και σε τέσσερα χρόνια το  Τόκυο. Πιστεύω ότι έχω ακόμη να δώσω πολλά και θα συνεχίσω».

Αντί του μεταλλίου στο Ρίο ήρθε το μετάλλιο από την πόλη της και όπως είπε είναι για την ίδια «μεγάλη διάκριση γιατί έρχεται από την πόλη μου».

Στο ερώτημα δημοσιογράφου  τι ήταν αυτό που ζήτησε από το Δήμαρχο Ιωαννίνων, η Ανθή Λιάγκου απάντησε «καλύτερη προσβασιμότητα. Βλέπω όμως ότι γίνεται προσπάθεια, με ευχαριστεί και πιστεύω ότι θα βελτιωθούνε οι συνθήκες για μας».

Ο πρόεδρος του σωματείου ΠΥΡΡΟΣ ΑμεΑ Ιωαννίνων, Χρήστος Τσούρης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως «είναι πολύ καλό το ότι προβάλλονται οι επιτυχίες των παιδιών, γιατί δίνει κίνητρο σε άλλους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, που είναι σημαντική διέξοδος για τα άτομα με αναπηρία. Δείχνουμε τη δουλειά που γίνεται στην πόλη μας η οποία έχει βάθος και έχει αρχίσει να έχει αποτελέσματα μέσα από τις επιτυχίες των αθλητών. Και η πολιτεία και ο Δήμος έχουν δείξει διάθεση να στηρίξουν την προσπάθεια. Οι επιτυχίες των ελλήνων αθλητών στους παραολυμπιακούς, είναι ένα δυνατό μήνυμα για να  στηριχθεί ακόμη περισσότερο» Όσο για το τι έχει μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή ο σύλλογος, ο Χρήστος Τσούρης είπε πως «χρειαζόμαστε ένα χώρο για να δουλεύουμε για να έχουμε περισσότερα άτομα και να ανταποκριθούμε στο υψηλό επίπεδο που φτάσαμε πλέον».

Ο Χρήστος Τριφύλλης, προπονητής του Δημήτρη Μπακοχρήστου, αναφερόμενος στην επιτυχία του αθλητή του είπε ότι μπορούσε να πάει ακόμη καλύτερα και πως ο στόχος ήταν το χρυσό μετάλλιο, που του το στέρησε ο τραυματισμός του. Όπως είπε «είχαμε το πρόβλημα του τραυματισμού, το αντιμετωπίσαμε με τη βοήθεια των γιατρών και με πολύ υπομονή από το Δημήτρη που άντεξε τον πόνο μέχρι να φτάσει στο στόχο του».

Ο κ. Τριφύλλης προέτρεψε « όλους όσοι έχουν κάποια αναπηρία να μην κάθονται άπραγοι. Να βρούνε το σύλλογο και τους ανθρώπους που μπορούνε να τους βοηθήσουνε για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Τέλος ο Γιώργος Μπάης, Αντιπρόεδρος του συλλόγου ΑΚΜΩΝ ΑμεΑ Ιωαννίνων ευχαρίστησε  το Δήμαρχο για την έως σήμερα βοήθεια κι όπως είπε «είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία, γιατί έχουμε βάλει στόχο από κοινού να φέρουμε του χρόνου το πανελλήνιο πρωτάθλημα της άρσης βαρών για ΑμεΑ στα Γιάννενα».

Το μήνυμα του ήταν πως «όποιο άτομο με αναπηρία θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας και η βοήθεια θα είναι μεγάλη από εμάς για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό».