Εφορία: Σφίγγει ο κλοιός για φοροφυγάδες και οφειλέτες

Της Μαρίας Βουργάνα

Η εφορία αντεπιτίθεται και σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από φοροφυγάδες και οφειλέτες του Δημοσίου, στοχεύοντας φέτος στην είσπραξη 2,7 δισ. από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και τη βεβαίωση πρόσθετων εσόδων ύψους 3,96 δισ. από τους φορολογικούς ελέγχους.

Τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων έχουν πάρει φωτιά επιβάλλοντας αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους χρωστούν στο δημόσιο. Το 2016 επέβαλαν συνολικά 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους να βρίσκονται στην καθημερινή ημερήσια διάταξη.

Πέρυσι οι κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων αυξήθηκαν κατά 128,6% σε σχέση με το 2015 διαμορφώθηκαν σε 1.533.451 από 670.728 πρόπερσι. Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017 προβλέπει τη διενέργεια πάνω από 112.000 ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, αυτοματοποίηση των κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο αλλά και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων που βρίσκονται σήμερα στη διάθεση διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών και φορέων.

Εφορία: Σφίγγει ο κλοιός για φοροφυγάδες και οφειλέτες

Σχεδιάζεται η διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και με το πληροφοριακό σύστημα του Χ.Α. για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα. Παράλληλα οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται φέτος στους φορολογούμενους που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Για τους οφειλέτες αυτούς, η ΑΑΔΕ επιδιώκει τη συμμόρφωσή τους σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 35% των εν λόγω οφειλών.

Εφορία: Σφίγγει ο κλοιός για φοροφυγάδες και οφειλέτες

Με τηλέφωνα και e-mail
Για να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των οφειλών, έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 97.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογούμενους για υπενθύμιση οφειλών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων. Επίσης ανά δίμηνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων, πριν να καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες, αλλά και email υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων και υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών.

Οσοι δεν συμμορφώνονται θα καταγράφονται στο ειδικό μητρώο που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ και θα παρακολουθούνται από τις φορολογικές αρχές. Για την αποκάλυψη «μαύρου» χρήματος και παράνομης προσαύξησης περιουσίας ο ελεγκτικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει το νέο υπερόπλο των άμεσων διασταυρώσεων πρωτογενών καταθέσεων με δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ μεγάλες προσδοκίες εναποτίθενται και στην αποτελεσματικότητα της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, η οποία κατά πληροφορίες έχει αποδώσει μέχρι σήμερα βεβαίωση εσόδων πάνω από 130 εκατ. ευρώ.

Το ελεγκτικό και εισπρακτικό σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει 90 δράσεις και όπως περιγράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής, «θεμελιώδης στόχος μας είναι να εδραιώσουμε σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες και την κοινωνία».

Πιο συγκεκριμένα το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2017 προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ 32,783 δισ. ευρώ.

• Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από Τελωνεία 12,7895 δισ. ευρώ.

• Επιστροφές 3,289 δισ. ευρώ από ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ, για εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 30ή Απριλίου 2016.

• Εισπράξεις 2,7 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της φορολογικής διοίκησης.

• Εισπράξεις 690 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις.

• Επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.

• Προσαρμογή συστημάτων TAXIS και ELENXIS, ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης.

• Υποστήριξη του νέου συστήματος υπολογισμού κοινωνικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

• 23.300 έλεγχοι από ΔΟΥ, ΦΑΕ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ.

• Βεβαίωση τουλάχιστον 3,96 δισ. ευρώ από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

• Τουλάχιστον 39.000 μερικοί επιτόπιοι (προληπτικών) και στοχευμένοι έλεγχοι από ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ.

• Έρευνα 110 υποθέσεων, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών και τουλάχιστον 80 υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

• Έλεγχοι σε φορολογούμενους που ασχολούνται με παροχή υπηρεσιών.

• 50.000 τελωνειακοί έλεγχοι.

• Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος εισροών – εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών.

• Εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες καυσίμων στα αεροδρόμια.

• Εντοπισμός και καταγραφή δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων.

• Αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης για όλες τις δηλώσεις (ΦΕΦΠ, ΦΕΝΠ, ΦΠΑ, ΦΜΥ).

• Υλοποίηση Πληρωμών με κάρτες μέσω TAXISnet.

• Ανάπτυξη ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρησης δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων.