Ζαγόρι: «Βοήθεια στο Σπίτι», κανονισμός αποχέτευσης και άλλα σημαντικά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σημαντικά θέματα απασχόλησαν την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου για το 2019 το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου. Πλην των προβλημάτων που προέκυψαν από τις έντονες χιονοπτώσεις και πως αυτά αντιμετωπίστηκαν το Σώμα έλαβε αποφάσεις, ομόφωνες οι περισσότερες, που αφορούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τον κανονισμό αποχέτευσης ενόψει της λειτουργίας του βιολογικού Παπίγκου, ενέκρινε μελέτες για σημαντικά έργα, αποδέχτηκε αίτημα για το γύρισμα ξένης κινηματογραφικής ταινίας και ενημερώθηκε για την προέγκριση έργου που θα βάλει τον Δήμο στην ψηφιακή εποχή.

Σε ότι αφορά το επιτυχημένο και αναγκαίο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του  Δήμου, για την ένταξή του προγράμματος σε οργανικές μονάδες των Ο.Τ.Α. α ́ βαθμού και στελέχωση αυτών σε μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 91 του νόμου 4583/2018 (ΦΕΚ 212/Α/18.12.2018).

Ειδικότερα, συστήνονται στον Ο.Ε.Υ. συνολικά 9 θέσεις, όσες και οι θέσεις των υπηρετούντων σήμερα στις τρεις δομές που εξυπηρετούν το Δήμο για την λειτουργία του προγράμματος, Π.Ε. ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ 1 θέση, Π.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ 1, Τ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ 1, Τ.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ 1, Δ.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ 2, και Υ.Ε. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΒΟΗΘΩΝ 3 θέσεις. Η μισθοδοσία του προσωπικού που θα προσληφθεί (με τους ήδη υπηρετούντες από δεκαετίας και πλέον να έχουν τον πρώτο λόγο) θα καλύπτεται από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τα λειτουργικά έξοδα αναλαμβάνει ο Δήμος μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

 Κανονισμός αποχέτευσης για Πάπιγκο

ΚΤΙΡΙΟ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ-ΠΑΠΙΓΚΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του αντιδημάρχου Δημήτρη Εξάρχου με την οποία ο Δήμος αποκτά Κανονισμό Αποχέτευσης. Αποτελείται από 14 άρθρα  στα οποία αναλύονται όλες οι περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται για την ορθή κανονική λειτουργία του Βιολογικού (αρχικά) Παπίγκου, καθώς και για τον τρόπο σύνδεσης ακινήτων για την προς επεξεργασία ακαθάρτων λυμάτων  και την   δαπάνη που θα αναλογεί (ανταποδοτικά) για την ορθή διαχείριση και λειτουργία, προς όφελος του κοινού και  την προστασία του περιβάλλοντος με την τελική ολοκλήρωση και λειτουργία. Το έργο του βιολογικού στο Πάπιγκο έχει μπει στην τελική ευθεία με το έργο, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ,  του τελικού αποδέκτη (υπεδάφια παροχέτευση των επεξεργασμένων λυμάτων). Η οριστική απόφαση της οικονομικής επιβάρυνσης των υπό σύνδεση ακινήτων της Τοπικής Κοινότητας Παπίγκου (οικισμού Μεγάλου Παπίγκου), καθώς και των ετήσιων  τελών αποχέτευσης, θα καθορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αναλογιστική μελέτη κοστολογίου αφού ολοκληρωθεί η   1η δοκιμαστική εξάμηνη περίοδος λειτουργίας,  με απόφαση-εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής μετά από τα στοιχεία που θα συλλέξει και θα κατατεθούν από την Υπεύθυνη για την λειτουργία Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ζαγορίου.

Προέγκριση τεχνικού δελτίου για ψηφιακό Δήμο

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το Σώμα για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την προέγκριση από τις 17 Ιανουαρίου με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, του τεχνικού δελτίου που κατέθεσε ο Δήμος, με την συμβολή της προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας Μαρίας Φιλίππου και του αντιδημάρχου Άγγελου Αρμένη και με τίτλο «Εφαρμογές Βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών και της λειτουργίας του Δήμου Ζαγορίου». Το Τεχνικό δελτίο υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης 64/2018 της Περιφέρειας Ηπείρου, ως σύμφωνο με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 188.604 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και η υλοποίησή του θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Γυρίσματα Ιταλικής ταινίας στο Ζαγόρι

Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα ξεχωρίζει η ομόφωνη αποδοχή αιτήματος της εταιρείας «Faliro House Productions ΑΕ» για αδειοδότηση από το Δήμο των κινηματογραφικών γυρισμάτων που προγραμματίζονται για τις ανάγκες της Ιταλικής παραγωγής με τίτλο «Born To Be Murdered». Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Δήμαρχος το γύρισμα θα πραγματοποιηθεί από τέλη Φλεβάρη μέχρι περίπου τα τέλη Απρίλη και η εταιρεία ζητά άδεια κινηματογράφησης σε όλο το Δήμο και ειδικότερα στις Τοπικές Κοινότητες Τσεπελόβου (και χρήση δημοτικών κτιρίων), Διλόφου, Κήπων, Μονοδενδρίου, Βίτσας, Σκαμνελίου και  στους δρόμους που ενώνουν αυτά τα χωριά. Υπάρχει μεγάλη σκηνή που διαδραματίζεται στο «Πέτρινο Δάσος» και στο παγκοσμίως γνωστό, Φαράγγι του Βίκου. Μέσα από την ταινία θα προβληθεί το Ζαγόρι και θα στηρίξει πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.

Θερινό Σχολείο για την Προφορική Ιστορία

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε πρόταση  του Αναπληρωτή Καθηγητή Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλη Δαλκαβούκη για τη  «Συνδιοργάνωση του 1ου Θερινού Σχολείου για την Προφορική Ιστορία» το πρώτο 15μερο του Ιουλίου 2019 (πιθανότατα 5-14 Ιουλίου), στο Τσεπέλοβο. Το θέμα του 1ου Θερινού Σχολείου θα αφορά τη διενέργεια συνεντεύξεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου  με θέμα την μετανάστευση των δεκαετιών 1950-1970, καθώς και την τεχνική επεξεργασία του υλικού που θα συγκεντρωθεί μέχρι και τη δημοσίευση και την αρχειοθέτησή του.

 Η αντιμετώπιση της χιονόπτωσης

Εικόνα 023

Τα προβλήματα από τις έντονες χιονοπτώσεις των αρχών του μήνα απασχόλησαν μεγάλο μέρος της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Άγγελο Αρμένη να παραθέτουν στοιχεία για το πώς αντιμετωπίστηκε, παραδεχόμενοι ότι εκ των πραγμάτων υπήρξαν δυσκολίες και εύλογα παράπονα πολιτών για τον αποχιονισμό και τον παγετό εντός οικισμών, αλλά το κύριο οδικό δίκτυο καθαρίστηκε έγκαιρα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου δόθηκαν λύσεις όπου απαιτήθηκε με μηχανήματα που μίσθωσε και ο Δήμος, αφού δεν διαθέτει ο ίδιος χειριστές (εκκρεμεί ακόμη η πρόσληψη μέσω της προκήρυξης 3Κ) και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Κριτική για την αντίδραση και το σχεδιασμό του Δήμου στην αντιμετώπιση της χιονόπτωσης και των επακόλουθων της  άσκησαν από την μειοψηφία ο Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Λεωνίδας Τσουμάνης και ο Ηλίας Ράπτης, αναφερόμενοι σε μεμονωμένα περιστατικά.

 Αποφάσεις για μελέτες και άλλα θέματα

Σε άλλες αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν αιτήματος της Διοικητικής Επιτροπής Αθηνών, εξέλεξε τον Ευστάθιο Βασδέκη (Τοπικό Εκπρόσωπο Βίτσας) ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιωαννίνων του κληροδοτήματος «Αγγελικής Παπάζογλου» στη θέση του παραιτηθέντος Κων/νου Χαρίση.

Ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζαγορίου για το 2019 τον οποίο εισηγήθηκε η πρόεδρος της και δημοτική σύμβουλος Αγγελική Ράπτη.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης διαβαθμικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου για την διάθεση Μηχανολόγου ο οποίος θα συνδράμει το Δήμο ο οποίος στερείται τέτοιας ειδικότητας, την διαδικασία για την προμήθεια μηχανημάτων από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι μελέτες, για το μεγάλο έργο ύδρευσης που χρηματοδοτείται με 150.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ (αφορά παρεμβάσεις σε υδρομαστεύσεις, δεξαμενές και δίκτυα στη Δόλιανη, το Γρεβενίτι, τον Ελαφότοπο, τους Φραγκάδες, τα Άνω και Κάτω Πεδινά, το Δίκορφο, το Δεμάτι, τη Βοβούσα, το Βραδέτο και τους Νεγάδες), αλλά και για το δρόμο της Ιτέας προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Τέλος,  το Σώμα ενέκρινε την πρώτη αναμόρφωση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου,  αποφάσισε την εκμίσθωση του δημοτικού ξενώνα Γρεβενιτίου, του δημοτικού καταστήματος Ανθρακίτη και την αλλαγή χρήσης του παλιού δημοτικού σχολείου Αγίου Μηνά.