Ζαγόρι: Γνωριμία με την HOPEgenesis που στηρίζει τις γεννήσεις

Εκδήλωση γνωριμίας με τους κατοίκους και φορείς του Ζαγορίου και παρουσίαση του προγράμματος της HOPEgenesis  που στοχεύει στην στήριξη των γεννήσεων και αντιστροφή του κλίματος υπογεννητικότητας  στη χώρα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο στους Ασπραγγέλους.

Ο Δήμος Ζαγορίου αποδέχθηκε πρόταση της HOPEgenesis και συμμετέχει στο πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνολικά 130 ορεινές και απομακρυσμένες Τοπικές Κοινότητες των νομών Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων και σε 37 νησιά.

Σε ότι αφορά την Ήπειρο οι 43  Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ζαγορίου είναι οι μοναδικές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σε αυτή τη φάση.

Η HOPEgenesis  εντάσσει στο πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης και υποστήριξης  γυναίκες ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη μέρα του τοκετού ή έγκυες που δεν έχουν ξεπεράσει την 18η εβδομάδα κύησης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ HOPEGENESIS

Η Ελίνα Σμπώκου Γενική Διευθύντρια Εκτελεστικής Επιτροπής, με δηλώσεις της  σημείωσε ότι «η HOPEgenesis έχει ως σκοπό να αντιστρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα μας. Ξεκινήσαμε από τα νησιά και τώρα συνεχίζουμε το πρόγραμμα σε ακριτικές περιοχές της ορεινής Ελλάδας. Σήμερα έχουμε έρθει για να ενημερώσουμε τις γυναίκες οι οποίες διαμένουν μόνιμα στα χωριά του Ζαγορίου».

Θα θέλαμε, πρόσθεσε η κ. Σμπώκου, αυτός ο πληθυσμός που μένει στα χωριά και είναι ελάχιστοι σε κάθε περιοχή να έρθουν να μας μιλήσουν για να τους βοηθήσουμε και να τους πάρουμε το έξοδο από πάνω τους για να ξεκινήσουν μια οικογένεια.

Ειδικότερα η HOPEgenesis καλύπτει ν όλα τα έξοδα για τις ιατρικές εξετάσεις, τα έξοδα του τοκετού, μετακινήσεων προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και ό,τι άλλο χρειαστεί για έκτακτες εξετάσεις. Επίσης καλύπτεται το κόστος διαμονής στα Γιάννινα ή στην Αθήνα, εφόσον απαιτηθεί.

Συμπερασματικά καλύπτεται οτιδήποτε γύρω από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό για κάθε έγκυο που είναι μόνιμη κάτοικος των χωριών του Ζαγορίου. Σε ότι αφορά τα Γιάννινα υπάρχει, μέχρι τώρα,  συνεργασία με τον Δρ. Μηνά Πασχόπουλο Καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Πρόεδρο Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Όπως προέκυψε από τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων μπορεί να πληρωθεί το κόστος για κάθε δικαιούχο έγκυο η οποία έχει τον δικό της γιατρό.

Ο θεματικός αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης με δηλώσεις ευχαρίστησε την οργάνωση για την παρουσία της στο Ζαγόρι και τόνισε: «Θα είναι μια μεγάλη βοήθεια για τους νέους, για ένα νέο ζευγάρι που θέλει να ξεκινήσει τη ζωή και να κάνει παιδιά. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά θα προχωρήσουμε με την  HOPEgenesis για το καλύτερο δυνατό».

Από την HOPEgenesis συμμετείχαν ακόμη οι project manager, Εύα Παπαδάκη και Μαρία Γκανούρη και ο assistant project manager Σταύρος Νταής. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν με την HOPEgenesis στο τηλέφωνο 2106455353 και στο mail: [email protected].